Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste jongerencontracten getekend in Amsterdam

Image

Sinds vandaag mogen sociale huurwoningen met een vijfjaarscontract aan jongeren worden verhuurd. Thijs Janssen (22) was de symbolische eerste jongere die het contract ondertekende van zijn nieuwbouwwoning in het appartementencomplex Costa Rica aan de Oostelijke Handelskade. Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) was aanwezig bij de ondertekening. Zij stond aan de basis van de initiatiefwet die deze tijdelijke contracten mogelijk maakt. In Costa Rica worden 57 woningen met een jongerencontract verhuurd. Elders in de hoofdstad tekenen vandaag 550 jongeren en jonge statushouders een vijfjaarscontract voor een woning in Het Startblok.

Bedenker van het jongerencontract is Stadgenoot. Deze corporatie en Eigen Haard zijn daar al enige jaren terug in een pilotvorm mee begonnen. Bestuurder Gerard Anderiesen: "De doorbraak in tijdelijke huurcontracten kwam eigenlijk met de campuscontracten. Daarvoor bleven veel studenten nog lang in een studentenwoning wonen, jaren nadat ze hun studie hadden beëindigd. Toen kwam ook het idee op om ook voor de periode daarna, waarin je je nog niet echt hebt gesetteld, een vergelijkbaar aanbod te creëren waar doorstroming in blijft."

Carola Schouten: "Onze jongerenafdeling kaartte bij ons het probleem aan om in steden huisvesting te vinden als starter. Velen hebben slechts de keus tussen lang wachten en een heel slecht contract. Ze vroegen ons of we er niet voor konden zorgen dat jongerencontracten veel breder ingezet konden worden.

Dat is sinds 1 juli het geval. In Amsterdam is de afspraak gemaakt om tot maximaal een derde van de vrijkomende sociale huurwoningen via vijfjaarscontracten aan te bieden. Dat Thijs Janssen geen aanspraak kan maken op de rotsvaste Nederlandse huurbescherming vindt hij geen probleem. "Nee, voor mij is het een uitkomst. Ik ben bijna afgestudeerd en heb nu een huis nodig. Daarbij ben ik nu nog te jong voor huurtoeslag dus mijn mogelijkheden zijn beperkt. Voor mij is vijf jaar op een plek al heel lang. Dan ben ik 27. Wie weet wat ik dan doe. Ik ga er van uit dat ik tegen die tijd een baan heb gevonden."

Zie ook: Jongerencontract zorgt voor meer doorstroming (NUL20, juli-nummer)