Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Kamer stemt unaniem in met nieuwe Woningwet

update 18 maart 16.00 uur

De Eerste Kamer heeft dinsdag unaniem ingestemd met de nieuwe Woningwet. Wel heeft de senaat om twee wijzigingen gevraagd. De verplichte markttoets bij erfpacht moet van tafel en wooncoöperaties moeten meer kansen krijgen.

De senaat wil op voorstel van GroenLinks en CDA dat de uitzondering op de markttoets bij investeringen in niet-DAEB ook geldt voor grond in erfpacht. Juist voor Amsterdamse corporaties is deze uitzondering van betekenis. Een verplichte markttoets zou noodzakelijke herstructurering en stadsvernieuwing onnodig ingewikkeld maken. De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties reageert dan ook verheugd op de opstelling van de senaat. Het is nog onduidelijk of de minister gehoor geeft aan de wens van de senaat. De regeringspartijen in de Tweede Kamer willen het namelijk niet. De minister gaat de motie bespreken met het kabinet.

Verder vindt de Eerste Kamer dat de wooncoöperatie meer kansen moet krijgen. PvdA-senator Adri Duivesteijn diende een motie in voor een actieprogramma. De invoering van wooncoöperaties dient volgens Duivesteijn in samenwerking met gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties te worden gestimuleerd.