Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiezuinige appartementen in Buiksloterham

Energiezuinige appartementen in Buiksloterham

BAM Vastgoed en Ymere gaan in Amsterdam-Noord gezamenlijk een blok met 54 zeer energiezuinige appartementen ontwikkelen. Met het project willen beide bedrijven ervaring opdoen met woningbouw die het klimaat zo min mogelijk belast. Daarmee lopen zij vooruit op de eis van het college van B en W dat er vanaf 2015 alleen nog klimaatneutrale woningen in de stad worden gebouwd.
Het is de bedoeling dat er met de appartementen zestig procent op het standaard energieverbruik wordt bespaard. Het is nog onduidelijk hoe dat precies moet worden bereikt. Wel is er naast betere isolatie en de plaatsing van zeer zuinige koel- en verwarmingsinstallaties veel aandacht voor het terugdringen van het particuliere stroomverbruik. In overleg met bedrijven als Philips, Nuon en Getronics wordt onder meer gezocht naar mogelijkheden om huishoudelijke apparaten energiezuiniger te maken. Pieter Hameetman van BAM Vastgoed verwacht over een maand of vijf duidelijkheid te hebben over ieders taken en verantwoordelijkheden. “Daarna kunnen we ook op andere locaties, zoals de tweede fase van IJburg, aan de slag.”
De plannen, waarvoor BAM Vastgoed en Ymere al een rijkssubsidie van een half miljoen euro binnenhaalden, passen in een breder plan om van de Buiksloterham een proeftuin voor klimaatvriendelijk bouwen te maken. In februari van dit jaar gaf een aantal bedrijven verenigd in de Amsterdamse Klimaattafel aan dat zij met elkaar willen proberen om het gemengde woon-werkgebied zo duurzaam mogelijk te herontwikkelen.
Eind augustus zijn aan milieuwethouder Marijke Vos de resultaten aangeboden van een haalbaarheidsonderzoek hiernaar. Daaruit blijkt onder meer dat volledige klimaatneutraliteit in 2015 voor de deelnemers nog een stap te ver is.
Zij willen niet harder lopen dan de bouwwereld dit voorjaar in het Lente-akkoord met het kabinet heeft afgesproken. Concreet betekent dit dat voor de plannen in de Buiksloterham wordt gerekend met een maximale energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,3 (nu 0,8) en hooguit zeventig procent reductie van de CO2-uitstoot.[JB]

Trefwoorden