Fietsberging weer verplicht
Vanaf 2012 mogen er geen appartementen meer worden gebouwd zonder bergruimte bij te woning. Daarmee is een dereguleringsmaatregel uit 2003 definitief van de baan. Toen schrapte het ministerie van VROM de verplichting om flats te voorzien van een balkon en een bergruimte. Na veel protesten en een motie besloot Minister Vogelaar deze maatregel in 2008 terug te draaien. Vier jaar later is deze wijziging in wetgeving omgezet.
Dereguleren blijkt ook een vak. In 2003 werd de verplichting om flats te voorzien van een buitenruimte en berging geschrapt. Weer een regel minder. Het ministerie van VROM verwachtte dat de markt zijn werk wel zou doen en dat ontwikkelaars uit zichzelf tegemoet zouden komen aan de wensen van kopers. Dat bleek in die jaren niet het geval, in ieder geval niet in de grote steden. Van 2003 tot 2008 kreeg Amsterdam er bijvoorbeeld ruim vijfduizend appartementen zonder buitenruimte bij.
Stedenbouwers gaven ontwikkelaars daarvan de schuld. Zij zouden zich blind staren op kosten die ze niet terug konden verdienen. Woningbouwers verweten daarentegen ontwerpers en de welstand een obsessie voor strakke gevels die balkons onmogelijk maakten. Bestuurders van de vier grote steden, de Vereniging Eigen Huis en de Fietsersbond, protesteerden tegen de maatregel. Dat leidde in 2008 tot een motie die minister Vogelaar overnam.
Vanaf 2007, voordat het balkon verplicht werd, is het aandeel appartementen met buitenruimten overigens al weer in snel tempo toegenomen. Voor ontwikkelaars is het in de veranderende woningmarkt simpelweg onmogelijk geworden om de wensen van de consument langer te negeren. In Amsterdam werd de bouw van alle - ook sociale huurwoningen - zonder balkon bovendien effectief ontmoedigd door de PvdA-fractie.
Zie ook: Het balkon is terug (NUL20, maart 2010)