Forse boetes voor huurbemiddelaars die ook huurders laten betalen

07.04.2021
Image

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft drie huurbemiddelaars beboet omdat zij ten onrechte bemiddelingskosten rekenden aan consumenten. Bemiddelaars die werken in opdracht van verhuurders mogen niet ook nog eens bemiddelingskosten in rekening brengen bij huurders. Amsterdam Housing uit Amsterdam krijgt een boete van 80.000 euro. De hoogste boete van 100.000 euro kreeg De Huissleutel uit Tilburg; Verkoopwijs Makelaars uit Deventer werd aangeslagen voor 5.000 euro.

De ACM maakte hiermee nog eens duidelijk dat het dubbel rekenen van bemiddelingskosten is verboden, welke naam de huurbemiddelaar er ook aan geeft, of ze nu contractkosten, aanhuurkosten, administratiekosten of inschrijfgeld worden genoemd. Ook een andere praktijk, waarbij de huurbemiddelaar extra diensten aanbiedt die de huurder verplicht moet afnemen, is verboden. Huurders moeten altijd kunnen kiezen of zij die diensten willen afnemen zonder dat hier consequenties aan zijn verbonden, aldus de ACM. De hoogte van de boetes staat in verhouding met de mate waarin huurders kosten in rekening werd gebracht. De Huissleutel maakte het het bontste.

De komende maanden zal de toezichthouder bekijken of meer acties nodig zijn. Vermoedens van overtreding kunnen worden doorgegeven bij ConsuWijzer.nl, onderdeel van de ACM.