Foutje Parool rond vermeende 'verbouwing' Ingenhouszhof

05.10.2015
Image

Het Parool schrijft vandaag dat Habion een oud bejaardencentrum aan het Ingenouszhof in Amsterdam Oost "in nieuwe stijl laat herleven door de wooneenheden na verbouwing als zelfstandige woonruimte te verhuren." Van een verbouwing is echter geen sprake. Habion leverde in de buurt - de wijk Jeruzalem in Amsterdam Oost - deze zomer een geheel nieuw complex van seniorenwoningen op. Aan het Ingenhouszhof 15 staat wel een bestaand verzorgingshuis van Amsta. Daar heeft Habion niets mee te maken.

Het Amsta-woonzorgcomplex gaat overigens wel op de schop. Bouwinvest kocht het Amsta-complex vorig jaar november. De Woonzorgvoorziening wordt gesplitst en deels gerenoveerd. De locatie Van 't Hofflaan zal straks beschikken over elf wooneenheden voor 66 bewoners die psychogeriatrische zorg nodig hebben. AIG Careconcepts uit Arnhem is de initiatiefnemer en ontwikkelaar van het project. Zorgaanbieder Amsta heeft deze locatie langjarig gehuurd.

Het Parool-artikel was een vervolg op een artikel van zaterdag jongstleden zaterdag. Daarin luidde Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) de noodklok. Hij stelde dat in de gemeente Amsterdam heeft verzuimd in bestemmingsplannen woningen in zorgcentra te 'labelen' als sociale huurwoningen voor ouderen. Daardoor zijn leegkomende klassieke zorgcomplexen moeilijker te behouden voor seniorenhuisvesting. Het is voor eigenaren vaak aantrekkelijker hun vrijkomende bezit te verkopen aan marktpartijen met andere plannen.