Een verhuurverbod of zelfbewoningsplicht voor bestaande koopwoningen is niet mogelijk zonder aanpassing van landelijke wetgeving. Dat meldt wethouder Laurens Ivens aan de gemeenteraad na juridisch onderzoek. Amsterdam gaat een verhuurverbod invoeren voor alle nieuwbouw koopwoningen en ook een zelfbewoningsplicht voor drie jaar bij middeldure koopwoningen. Dit om te voorkomen dat beleggers woningen opkopen ('buy-to-let') ten koste van reguliere kopers.
Eenzelfde aanpak voor bestaande koopwoningen blijkt niet mogelijk. De wethouder is daar er wel sterk voorstander van. Hij heeft zijn hoop nu gesteld op minister Ollongren. Die heeft op aandrang van onder andere Amsterdam onderzoek aangekondigd naar het nut van een zelfbewoningsplicht voor bestaande koopwoningen. Amsterdam hoopt zo de kansen voor middeninkomens op een eigen huis te vergroten. Zij moeten nu concurreren met beleggers, die woningen kopen om te verhuren. Woningverhuur is vanwege de grote woningschaarste en lage spaarrentes een aantrekkelijk alternatief om rendement te halen.
Recent is een zelfbewoningsplicht bij nieuwbouw overeind gebleven bij de rechtbank. De eigenaar van een appartement in Amstelveen werd veroordeeld tot 50.000 euro boete omdat zij daar niet aan had voldaan. In dit geval had de woningcorporatie Eigen Haard dit in het koopcontract voor het nieuwbouwappartement opgenomen. Voor verkoop van bestaande corporatiewoningen geldt overigens wel een zelfbewoningsplicht dan wel bewoning door een direct familielid van de koper.
Relevante link:
Rechtbank steunt zelfbewoningsplicht gemeente Amstelveen (NUL20, 01-10-2019)