Gezamenlijke oproep voor afschaffing Verhuurderheffing

12.11.2018
Image

Zes Amsterdamse woningcorporaties, hun huurdersorganisaties en het gemeentebestuur van Amsterdam vragen de Tweede Kamer om afschaffing van de Verhuurderheffing. Zo blijkt uit een maandag gepubliceerde gezamenlijke verklaring.

Volgens Ymere, Eigen Haard, de Alliantie, Stadgenoot, Rochdale en de Key, de organisaties van huurders en wethouder Ivens heerst in de grote steden woningnood, maar hebben de corporaties uitgerekend daar door de almaar stijgende Verhuurderheffing – zij betalen per sociale huurwoning de helft meer als gemiddeld in Nederland- steeds minder geld voor nieuwbouw. ‘’Dat is een enorm probleem voor de sociale huurder in Amsterdam, voor wie de wachttijd blijft toenemen tot een niet te verdedigen termijn van rond de veertien jaar. Ook mensen met een middeninkomen hebben hier last van. In Amsterdam kunnen huishoudens met een inkomen tot 60.000 euro niet zelfstandig meer aan een woning komen”, aldus de ondertekenaars.

Door nieuwe corporatiewoningen te bouwen ontstaat volgens hen in de bestaande woningvoorraad ruimte middeninkomens te huisvesten. En niet alleen voor de nieuwbouw hebben corporaties geld nodig. “Ook de bestaande bouw schreeuwt om investeringen. De almaar stijgende Verhuurderheffing maakt de ambitie om de tienduizenden veelal oudere, slecht geïsoleerde woningen in de stad te verduurzamen echter steeds moeilijker te realiseren.”

Vorige week kondigde minister Ollongren aan de verdeling van de investeringsruimte van corporaties over Nederland opnieuw te willen bekijken. De corporaties, de huurderskoepels en wethouder Ivens rekenen op de minister voor ‘een verstandige en hoognodige beslissing hierover’.