In Hamerkwartier moeten 6.500 woningen komen

14.11.2017
Image
Het bedrijventerrein Hamerkwartier in Amsterdam Noord moet veranderen in een woonwerkwijk met een hoogstedelijk woonmilieu. In het gebied aan het IJ tussen het Motorkanaal en de Ponthaven is ruimte voor 6.500 nieuwe woningen. Verder is 220.000 m2 beschikbaar voor bedrijven. De plannen voor transformatie van het Hamerkwartier zijn vrijgegeven voor inspraak tot 20 december.
 
De gemeente Amsterdam voorziet de ontwikkeling van een levendig, duurzaam en aantrekkelijk stuk van Amsterdam Noord, waar ook bewoners van de Vogelbuurt en het IJplein profijt van hebben. “Langs het IJ komt een prachtige groene kade met een doorgaande fiets- en wandelroute die aansluit op de omgeving. De havenkommen worden weer opengesteld voor recreatie. In het Hamerkwartier staan water en bewegen centraal”, aldus Eric van der Burg, wethouder Ruimtelijke Ordening.
 
Alle nieuwbouw wordt energieneutraal en gasloos. In de plannen voor de wijk is extra aandacht voor groen, water, sport, mobiliteit en gezonde bouwmaterialen. In het Hamerkwartier komen twee of drie nieuwe basisscholen; een middelbare school met sporthal en een zorg- en welzijnscluster. Daarnaast is er ruimte voor cafés, restaurants en culturele instellingen, ook in de woongebieden.
 
De wijk krijgt een gevarieerd woningaanbod: 30 procent sociale huur, 40 procent middenhuur en -koop en 30 procent in het hoge segment. Bij de Kom Johan van Hasseltkanaal kan tot een hoogte van 140 meter worden gebouwd. "De woningtypes in de wijk variëren straks in grootte en prijs. Het Hamerkwartier wordt een wijk voor Amsterdammers en nieuwkomers, verschillende inkomensklassen en soorten huishoudens", aldus de wethouder.
 
In het decembernummer van NUL20 meer aandacht voor het Hamerkwartier en de ontwikkeling van de Noordelijke IJ-oever