Heemschut waarschuwt tegen gevelreiniging

20.09.10

Heemschut waarschuwt tegen gevelreiniging

Erfgoedvereniging Heemschut waarschuwt dat gevelreiniging en vervanging van voegwerk vaak oude gevels verminken. ‘De goedbedoelde poetswoede’ van veel eigenaren heeft volgens David Mulder van de vereniging een keerzijde. Mulder schrijft in het oktobernummer van het tijdschrift van Heemschut: “Door de gekozen reinigingsmethoden kan ernstige schade aan de behandelde gevels ontstaan. En de nieuwe voegen, die vaak bijzonder grof en met de verkeerde materialen worden uitgevoerd, verstoren de delicate vochthuishouding in de gevels. Ook dit leidt op termijn vaak tot ernstige schade. Tevens hebben beide behandelingen meestal een dramatische impact op het historische gevelbeeld.”

Ook het gemeentelijke Bureau Monumenten en Archeologie in Amsterdam (BmA) en de Commissie voor Welstand en Monumenten (CWM) vragen aandacht voor het probleem. BmA via de folder ‘Het herstellen van een monumentale gevel’ en CWM in de rubriek ‘Uitgelicht’ op haar website. Volgens Mulder biedt bijvoorbeeld de Willemsparkweg “een droevige staalkaart aan verminkte gevels”.

Links een gevel in oorspronkelijke toestand. Rechts een gevel die volgens Heemschut verminkt is door de opknapbeurt.

Erfgoedvereniging Heemschut waarschuwt dat gevelreiniging en vervanging van voegwerk vaak oude gevels verminken. ‘De goedbedoelde poetswoede’ van veel eigenaren heeft volgens David Mulder van de vereniging een keerzijde. Mulder schrijft in het oktobernummer van het tijdschrift van Heemschut: “Door de gekozen reinigingsmethoden kan ernstige schade aan de behandelde gevels ontstaan. En de nieuwe voegen, die vaak bijzonder grof en met de verkeerde materialen worden uitgevoerd, verstoren de delicate vochthuishouding in de gevels." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS