Overslaan en naar de inhoud gaan

Huizenprijzen stijgen weer in Nederland, terwijl het aanbod slinkt

Image

In het derde kwartaal 2023 zijn er in Nederland ongeveer net zoveel woningen van eigenaar verwisseld als de kwartalen ervoor. De prijzen zijn dit kwartaal wederom iets gestegen, terwijl het aanbod flink is gedaald. Er worden wel meer nieuwbouwwoningen verkocht al blijven de aantallen historisch laag. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

NVM-makelaars verkochten in het derde kwartaal van 2023 bijna 33.500 bestaande koopwoningen, 2,4 procent meer in dezelfde periode een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning bedraagt in het derde kwartaal 422.000 euro. Dat betekent voor het tweede kwartaal op rij een stijging, ditmaal met +1,7 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. In het derde kwartaal werd 45 procent van de verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. De prijsstijging ging gepaard met minder aanbod. Er werden in het derde kwartaal 9 procent minder woningen te koop gezet dan in het tweede kwartaal en zelfs 18 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Kopers hebben kortom heel weinig keuze, tenzij ze interesse hebben in een (nog te bouwen) nieuwbouwwoning. De krapte op de koopwoningmarkt nam wederom toe, en dat verklaart deels waarom de prijzen ondanks de opgelopen rente stijgen. Dit kwartaal zijn 9 procent minder woningen te koop gezet dan in het tweede kwartaal en zelfs 18 procent minder ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Inschrijven op een nieuwbouwproject is daarentegen geen enkel probleem (afgezien van de prijs). Het aanbod nieuwbouwwoningen ligt dit kwartaal op ruim 19.000 woningen, het hoogste punt sinds begin 2016.

Nieuwbouwmarkt

Na alle onheilstijdingen over de instortende nieuwbouwmarkt, meldt de NVM een klein lichtpuntje. Het derde kwartaal laat een licht herstel zien. De laatste drie kwartalen laten een lichte groei zijn, nadat de verkoop van nieuwbouwkoopwoningen in 2022 was ingestort. NVM-makelaars verkochten er in het derde kwartaal ruim 5.400, een toename van 14 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ondanks de groei bevindt de verkoop van nieuwbouwwoningen zich volgens de NVM nog altijd 'op een historisch laag niveau'.

Image

Opvallend is dat deze toename over de volledige breedte van de markt heeft plaatsgevonden, zowel bij de duurdere als meer betaalbare woningen, en verspreid over het hele land. Dit terwijl de toename in het voorgaande kwartaal hoofdzakelijk plaatsvond in de lagere prijsklassen. Maar het betaalbare segment zou nog veel sterker zijn gegroeid als er meer aanbod was, aldus de NVM. In de eerste drie kwartalen van 2023 zijn slechts 4.400 woningen verkocht met een verkoopprijs tussen 250.000 en 400.000 euro. Ter vergelijking, op de piek van de markt in 2021 waren rond deze tijd al bijna 9.800 woningen verkocht in dit segment.