update 10 mei 2017
Amsterdam maakt werk van de bouw van meer middeldure huurwoningen. Jaarlijks moeten in het middensegment minimaal 1.500 woningen worden gebouwd, zo heeft wethouder Ivens laten weten. De maximale huur van deze woningen wordt voor een periode van 25 jaar sterk beperkt.
"We zien dat de gekte op de markt zorgt voor torenhoge huren, zelfs voor kleine woningen. Met de maatregel zorgen we ervoor dat er extra betaalbare huurwoningen komen voor mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar te weinig voor een woning die op de vrije markt beschikbaar komt," aldus de wethouder. De komende jaren gaat Amsterdam bij nieuwbouwprojecten extra voorwaarden stellen aan de bouw van middeldure huurwoningen. Gemeente en ontwikkelaar spreken een maximale huur af voor de periode van 25 jaar. Het gaat om huurprijzen tussen de 700 euro en duizend euro in de maand. Alleen huishoudens met een inkomen tot 1,5 maal modaal komen in aanmerking voor een dergelijke woning. Amsterdammers die nu in een sociale huurwoning wonen maar daar eigenlijk te veel voor verdienen, krijgen voorrang.
Ivens verwacht dat op die manier huurders worden gestimuleerd om te verhuizen en meer sociale huurwoningen beschikbaar komen voor mensen met een laag inkomen. Het ontbreken van landelijke wetten en regels zorgt er volgens hem voor dat een eigenaar ongelimiteerd hoge huren mag vragen. Samen met de grote vraag naar huurwoningen zorgt dat voor een prijsopdrijving, waardoor veel mensen geen betaalbare huurwoning kunnen vinden in Amsterdam. "Met deze maatregel gaan we enorm investeren in extra betaalbare huurwoningen. Als de markt uit zichzelf geen fatsoenlijke huren vraagt, dan zorgen wij op deze manier dat ze wel moeten. Zo zorgen we dat Amsterdam een stad blijft voor iedereen."
Het Platform Amsterdam Middenhuur (PAM) reageert positief. "Het plan van wethouder Ivens sluit in grote lijnen goed aan op het voorstel van PAM eerder dit jaar," zo zegt Robert Kohsiek, directeur van Wonam. Wel ziet hij twee verschillen. De vijf betrokken beleggers reserveerden slechts een kwart van de beschikbare woningen voor mensen die een sociale huurwoning achterlaten. In het voorstel van de gemeente is dat vijftig procent. Ook verschillen partijen over de mate van huurverhoging. De gemeente beperkt de huurstijging tot inflate. PAM denkt aan een jaarlijkse indexering plus 1 procent. "Daarover zullen wij met de gemeente de onderhandelingen aangaan," aldus Kohsiek. Hij verwacht veel belangstelling van beleggers om de gevraagde woningen daadwerkelijk te realiseren.