Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopcontract getekend, toch geen nieuw huis in Buiksloterham

Image

Woningbouwcorporatie De Alliantie en een bouwbedrijf hoeven geen nieuwbouwappartementen te leveren aan 42 eerdere kopers. Zij waren in 2015 en 2016 door loting geselecteerd voor het project Kaai#01 in Amsterdam-Noord. De appartementen zouden worden gebouwd op het bouwterrein Buiksloterham, maar het project is uiteindelijk niet doorgegaan omdat de vergunning niet op tijd rond was. De vertraging was het gevolg van een ingediend bezwaar van een bedrijf in de omgeving. De Alliantie maakte volgens de rechter vervolgens terecht gebruik van de 'opschortende werking' in de koopcontracten. Dat de vergunning niet op tijd rond was, is niet de schuld van De Alliantie, aldus de rechtbank Amsterdam. In het vonnis werden de eisen van de kopers van de hand gewezen.

De kopers verweten De Alliantie dat zij hen niet goed heeft geïnformeerd en wilden, als ze de woningen al niet krijgen, in elk geval schadevergoeding. Ze voelen zich misleid, gedupeerd en geschoffeerd. Een deel van hen verkocht destijds al de eigen woning in de veronderstelling binnen afzienbare tijd naar de nieuwbouwwoning te kunnen verhuizen. Volgens de rechter was de overeenkomst die de kopers hebben getekend echter duidelijk: als de omgevingsvergunning niet op tijd werd verkregen, ging de bouw en dus de koop, niet door. Het is de verantwoordelijkheid van kopers zelf om zich voldoende te verdiepen in, dan wel deskundig te laten adviseren over, een koopcontract.

Inmiddels zijn alle juridische obstakels opgeruimd, en is er op die plek een nieuw project ontwikkeld met '34 unieke koopappartementen' met prijzen anno nu. De verkoopprijzen van 320.000 tot 800.000 euro (incl. afgekochte erfpacht). De bouw van L'ij start naar verwachting eind 2019, aldus makelaar Hallie van Klooster.