'Koppel hoogte van de verhuurderheffing aan hoogte van de huurprijs''

12.02.2019
Image

Neem als basis van de verhuurderheffing niet de WOZ-waarde van de huurwoning, maar koppel de heffing aan de hoogte van de huurprijs. Daarvoor pleiten Leon Bobbe en Marien de Langen, bestuurders van de Amsterdamse corporaties woonstichting De Key en Stadgenoot in NRC Handelsblad.

'Kabinet maak de verhuurderheffing eerlijker. Onze huurders verdienen dat,' zo schrijven beide bestuurders. De lasten worden volgens beide corporaties oneerlijk verdeeld. 'De verhuurderheffing is onbedoeld een stedenheffing geworden. Hoe hoger de WOZ-waarde, des te hoger de belastingaanslag. Steden in de Randstad worden daardoor het hardst getroffen.' Gemiddeld betaalt een corporatie 750 euro per woning, maar in Amsterdam is dat door de snel stijgende woningprijzen 1.200 euro per sociale huurwoning. Bovendien hebben steden als Amsterdam te maken met hogere kosten voor de energietransitie en stijgen de bouwkosten in de hoofdstad harder. Daardoor wordt het onmogelijk alle corporatietaken te bekostigen.

Bij een gelijke verdeling van de lasten kunnen stedelijke corporaties volgens beide bestuurders doen waarvoor ze zijn: huren betaalbaar houden, nieuwe huurhuizen bouwen en de bestaande woningvoorraad verduurzamen.