Laatste fase Uilenstede in modulaire bouw van 11-hoog

07.10.2013
Image

Studentenhuisvester DUWO en Heddes Bouw & Ontwikkeling hebben het contract ondertekend voor het tweede deel van de herontwikkeling en nieuwbouw van de Amstelveense campus Uilenstede.
In het plan waarmee DUWO aan de slag gaat, zijn bouwinnovaties doorgevoerd waarmee aanzienlijk sneller en goedkoper kan worden gebouwd. Het laatste stuk van de campus wordt gebouwd met het Ursem 3D® Bouwsysteem, waarmee DUWO eerder succesvol (permanente) studentenhuisvesting bouwde in Delft en Leiden. Hoewel de manier van bouwen anders is, zien de nieuwe woningen er van binnen en buiten precies zo uit als de andere nieuwe gebouwen op de campus.
DUWO heeft het plan aangepast omdat de nieuwbouw daarmee veel sneller en aanzienlijk goedkoper gerealiseerd kan worden dan met reguliere bouw en daarmee de keuze voor betaalbare en rendabele studentenhuisvesting is gewaarborgd. Het project wordt gerealiseerd met 3D studentenwoningen van Ursem Modulaire Bouwsystemen in samenwerking met Heddes Bouw & Ontwikkeling (beiden onderdeel van Ballast Nedam) en Schouten Techniek. De gevel wordt op dezelfde manier gemetseld als die van de andere nieuwe complexen op de campus, waardoor het van binnen en buiten exact dezelfde uitstraling heeft en de beeldkwaliteit van alle 707 woningen volledig gelijk is. De helft van de woningen krijgt een balkon of terras. De woningen voldoen aan de strenge geluidseisen vanwege de nabijheid van Schiphol en aan de eisen die de gemeente Amstelveen aan duurzaamheid en energiezuinigheid stelt. Het project heeft een duurzaamheidsscore van 7,5.
Studioninedots uit Amsterdam is verantwoordelijk voor de vernieuwing van Uilenstede Oost. Het ontwerp voor de laatste fase bestaat uit een hoogbouw met 11 bouwlagen en een laagbouw met 5 lagen. De gebouwen worden onderling met elkaar verbonden door een transparante koppeling. De woningtypen variëren van woningen van 28 m2 met of zonder balkon of met eigen terras en tweekamerappartementen van 42 m2 zonder of met één of twee balkons. Naar verwachting is het complete project in het derde kwartaal van 2014 gereed. Dankzij de snelle bouwmethode kunnen de woningen veel eerder in gebruik genomen worden dan normaal het geval is.