Overslaan en naar de inhoud gaan

Nibud: meer dan helft van huishoudbudget op aan vaste lasten

Image

Nederlandse huishoudens besteden meer dan de helft van hun inkomen aan de vaste lasten. Dit blijkt uit cijfers die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Woonlasten - huur/hypotheek, water en energie - vormen een belangrijk onderdeel van de vaste lasten. Idealiter zou dit aandeel niet boven de 50 procent moeten uitkomen, vindt het Nibud. Tien jaar geleden lag het percentage gemiddeld 5 procent lager.

Een huishouden met een modaal inkomen en een gemiddelde huur is net iets meer dan 55 procent van het netto inkomen aan de vaste lasten kwijt. En iemand op bijstandsniveau net iets meer dan 50 procent. Hoe hoger het inkomen, hoe lager het aandeel dat op gaat aan de vaste lasten. Zo is een huishouden met een inkomen van 1,5 keer modaal en een gemiddeld koophuis net iets minder dan 45 procent van zijn inkomen kwijt aan de vaste lasten. Tien jaar geleden was dat nog net iets minder 40 procent. De kosten voor wonen, energie en zorgverzekering lopen op. Het Nibud maakt zich zorgen om huishoudens die meer dan 60 procent kwijt zijn aan de vaste lasten.
Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: “Iemand met een modaal inkomen met een huurhuis (gemiddelde huur) houdt gemiddeld 875 euro per maand over voor voeding, kleding en onderhoud en inventaris. Dit is iedere maand behoorlijk plannen. Het verklaart voor ons, waarom zoveel mensen (bijna 40 procent) moeite hebben met rondkomen en het niet lukt om te sparen. De druk op de portemonnee is ontzettend groot. Zodra er in dit huishouden extra kosten komen, door bijvoorbeeld hogere zorgkosten betekent dit financiële stress."

Onder vaste lasten verstaat het Nibud uitgaven aan huur/hypotheek, gas en elektriciteit, water, lokale lasten, telefoon, tv, internet, verzekeringen, onderwijs, kinderopvang en vervoer.

Trefwoorden