Nieuwe lichting klushuizen in Osdorp

16.10.2015
Image

Na Kleiburg en 'De Klarenstraat' kan een volgende lichting klussers terecht in Osdorp. Het Broekmanhuis uit 1969 staat te koop voor 1,6 miljoen euro. De gemeente wil het pand verkopen aan een bouwgroep. Daarvan hebben zich al een vijftal gemeld. Alle zoeken nog deelnemers. Bouwgroepen kunnen zich tot 1 november inschrijven. De laatste bezichtigingsmogelijkheid is 29 oktober.

Amsterdam heeft twee succesvolle grote projecten met klushuizen achter de rug. Klussen op de Klarenstraat en het gigantische Kleiburg. Het Broekmanhuis aan de Nieuwe Laan 2-4 is 2.150 vierkante meter groot. Het gebouw is goed te verdelen in verschillende woningtypes, op basis van “blokjes” van 50 m2. Er is een flinke binnentuin van 15 meter diep en 100 meter lang.

Een van de bouwgroepen die zich heeft gemeld is geïnitieerd door Urbannerdam en Van Schagen architecten - de partijen achter De Klarenstraat. Arjan Gooijer, architect bij Urbannerdam, verkende de bouwkundige mogelijkheden: “Ik ben nu uitgegaan van woningen met ieder een eigen voordeur aan de straat. En veel verschillende woningtypes. Het kopgebouw van circa 145 m2 zou heel goed een maatschappelijke voorziening kunnen zijn, misschien een huisartsenpraktijk of buurtvoorziening. En weet je wat ook aardig is? Je kan hier in het gebouw organisch doorgroeien. Bijvoorbeeld beginnen met 100 m2 en dan op termijn doorgroeien, door later een dakopbouw of een uitbouw in de tuin toe te voegen.”

De uiteindelijke opleverprijzen van de Osdorpse Klushuizen schat Alexander Keizer van Urbannerdam op 140.000 tot 150.000 euro voor een woning van 100 m2. "Dat is dan op basis van erfpacht met een jaarlijkse canon en wat zelfwerkzaamheid.”

Meer info op de site van de gemeente Amsterdam