Overslaan en naar de inhoud gaan

Voortaan punten sparen voor een sociale huurwoning

Image

Na jaren voorbereiding is het zover. De wijze waarop vrijkomende sociale huurwoningen in de WoningNet-regio Amsterdam worden toegewezen, verandert vanaf 16 januari fundamenteel. De opgebouwde inschrijfduur is niet meer allesbepalend. In het nieuwe systeem spelen ook de persoonlijke situatie en actief zoekgedrag een rol. De slaagkans wordt nog maar gedeeltelijk bepaald door de inschrijfduur. Wie nu inlogt bij WoningNet ziet hoeveel punten hij of zij heeft gespaard.

Huishoudens die dringend woonruimte nodig hebben maar geen kans maken op een urgentiestatus, moeten in het nieuwe systeem meer perspectief krijgen op een woning. Deze 'spoedzoekers' zijn bijvoorbeeld gezinnen die bij anderen inwonen, gescheiden ouders met kinderen en jongvolwassenen in een problematische situatie. Amsterdam en Zaanstad gaan ook jongeren met een tijdelijk jongerencontract tien 'startpunten' toekennen als ze na afloop van hun contract geen nieuwe woning kunnen vinden. Vooralsnog is dat een tijdelijke regeling voor twee jaar.

Wie vandaag inlogt ziet dat de opgebouwde inschrijftijd is omgezet in punten. Een jaar is één punt. Vanaf nu kunnen er extra punten worden gespaard door actief te zoeken naar een woning: per maand een punt erbij. Des te meer punten, des te meer kans op een woning. Wie twee jaar actief zoekt, minstens vier reacties per maand, heeft er 24 punten bij. Dat is net zoveel als voorheen 24 jaar inschrijftijd.
Overigens is reageren op een aangeboden woning niet vrijblijvend. Wie de woning vervolgens weigert of afspraken niet nakomt, raakt punten kwijt. Wie dat twee keer binnen een jaar doet, kan al zijn zoek-, situatie- of startpunten verliezen. Het staat allemaal in detail beschreven op de site socialehuurwoningzoeken.nl

Extra punten voor 'spoedzoekers'

Wie in aanmerking denkt te komen voor extra situatiepunten vanwege zijn penibele woonsituatie kan een aanvraag indienen. Je kunt online een check doen of je wellicht in aanmerking daarvoor komt. Een externe organisatie, Het Vierde Huis, beoordeelt voor alle gemeenten of iemand een spoedzoeker is. Deze dochteronderneming van WoningNet beoordeelt ook al jaren voor gemeenten of een woningzoekende recht heeft op een urgentiestatus.

De grootste zorg is nu om deze historische stelselwijziging tussen de oren van woningzoekenden te krijgen. Wie zijn oor te luister legt bij WoningNet-spreekuren, zoals NUL20 deze zomer deed, weet dat veel mensen het bestaande systeem al niet of nauwelijks snapten. Behalve ‘de computer’ bleek dat ook de taal voor veel woningzoekenden een lastig te nemen hobbel is.