Verzekeraar ASR ziet af van nieuwe beleggingen in huurwoningen in Nederland. Zo kondigde topman Jos Baeten woensdag aan bij de presentatie van de cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar. De verzekeraar boekt goede resultaten, maar ziet door de invoering van de Wet betaalbare huur niks meer in uitbreiding van de woningportefeuille.
ASR is met een woningportefeuille van in totaal 26.000 huurwoningen (15.000 woningen op de eigen balans, 11.000 woningen medeaandeelhouder) een van de belangrijkste Nederlandse woningbeleggers. De verzekeraar ziet af van uitbreiding van het woningbezit vanwege onvoldoende rendement. Door invoering van de Wet betaalbare huur zijn woningen in het middensegment onderworpen aan het puntenstelsel - tot 186 WWS-punten is sprake van regulering - en geldt een maximale huur. De wet maakt een deel van de huurwoningen in de vrije sector betaalbaarder, maar schrikt - ondanks speciale aandacht van voormalig minister Hugo de Jonge voor de positie van beleggers - investeerders af.
Baeten verklaarde in het verleden al dat de nieuwe wet slecht zou uitpakken voor beleggers. Een beleggings-stop is volgens hem nu onvermijdelijk. Pensioenfondsen, de klanten van ASR real estate, willen rendement halen op hun woningbeleggingen, en daarvoor bestaan in de ogen van Baeten onvoldoende mogelijkheden, ook door de sterke stijging van de bouwkosten.
Al toegezegde investeringen gaan onverminderd door, verklaart ASR. Ook is vooralsnog geen sprake van uitverkoop van huurwoningen. De stap van ASR heeft geen gevolgen voor investment manager en ontwikkelaar Amvest. Sinds de overname van Aegon Nederland is ASR mede-eigenaar van de ontwikkelaar van onder meer Almere-Duin en Cruquius in Amsterdam Oost. Amvest blijft investeren in huurwoningen.