’Verplicht scheefwoner tot woningaankoop’
Scheefwoners moeten veel strenger worden aangepakt, meent Bouwfonds Ontwikkeling. Zij moeten vertrekken. Of anders worden verplicht binnen een jaar hun sociale huurwoning te kopen.
In de grote steden wonen veel mensen in een sociale huurwoning die qua inkomen best een duurdere woning kunnen huren of kopen, zegt Diana de Jong, directeur Gebiedsontwikkeling bij Bouwfonds. Volgens haar is de verhuisbereidheid groot. Uit onderzoek dat Bouwfonds in 2010 heeft uitgevoerd onder negenhonderd van dit soort huishoudens in de stadsregio Amsterdam, blijkt dat bijna de helft van de scheefwoners meer dan € 38.000 verdient. Eén op de drie scheefwoners denkt erover binnen vijf jaar te verhuizen. Bijvoorbeeld naar een koopwoning. “Het is dus niet zo dat deze huurders per se willen blijven zitten waar ze zitten. Als de toekomstige woning maar biedt wat ze wensen, zijn ze best bereid in beweging te komen,” aldus De Jong.
Bouwfonds staat een veel strengere aanpak voor dan minister Donner. Het kabinet wil het scheefwonen vanaf volgend jaar aanpakken via een extra huurverhoging voor huishoudens met een inkomen boven € 43.000. Volgens De Jong zet dat geen zoden aan de dijk. Zij waarschuwt voor de ongewenste maatschappelijke effecten van scheefwonen. “Niet alleen houdt iemand een woning bezet, die eigenlijk voor en ander is bestemd. Het kan ook lokaal een ontwrichtende werking hebben.”