Overslaan en naar de inhoud gaan

Soepeler wetgeving voor tijdelijke verhuur

Te koop staande huizen en te renoveren of te slopen panden kunnen straks langer tijdelijk worden verhuurd. Bovendien verdwijnen de prijsrestricties voor tijdelijk verhuurde koopwoningen. Dit volgt uit de nieuwe Leegstandwet, die minister Spies naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De maximale periode voor tijdelijke verhuur van huurwoningen die bestemd zijn voor sloop of renovatie wordt verlengd van vijf naar zeven jaar. Daarmee wil het kabinet onnodige leegstand voorkomen wanneer projecten door de economische crisis vertraging oplopen. De nieuwe wet maakt het voor huiseigenaren aantrekkelijker om een te koop staande woning tijdelijk te verhuren. Niet langer geldt hiervoor een maximumhuurprijs op basis van het Woningwaarderingsstelsel (puntenstelsel). Daarmee vervalt de verplichting voor gemeenten om voor de te verhuren te koop staande woning een maximale huurprijs vast te stellen. Sterker nog: gemeenten bij het verlenen van de vergunning geen extra voorwaarden stellen.

Bij verhuur op basis van de Leegstandwet geldt niet de gebruikelijke huurbescherming. Wanneer het huurcontract eindigt, moet de huurder de woning verlaten. De huiseigenaar en de bank hebben zo bijvoorbeeld de garantie dat de woning bij verkoop leeg kan worden opgeleverd. De gemeente geeft de vergunning voor maximaal twee jaar met de mogelijkheid van telkens een verlenging van maximaal een jaar tot de maximale duur is bereikt.

In de nieuwe leegstandswet wijzigen de regels voor tijdelijke verhuur bij het gebruik van kantoorpanden als huurwoningen. De maximale termijn voor tijdelijke verhuur van woonruimte in leegstaande gebouwen die geen woonbestemming hebben, verdubbelt naar tien jaar. In afwachting van een definitieve bestemming van het gebouw, wordt het voor investeerders zo meer lonend om kantoorgebouwen tijdelijk te laten bewonen. Bij de herontwikkeling van het ACTA-gebouw is bijvoorbeeld al rekening gehouden met een tienjarige exploitatie-termijn.

Bron
BZK (voorheen VROM)

Trefwoorden