Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD, D66 en CDA willen af van verplichte erfpacht

Het Amsterdamse college bracht eind mei een voorstel naar buiten om de erfpacht in Amsterdam minder complex, onduidelijk en onvoorspelbaar te maken. Daarin staat niet wat collegepartij VVD eigenlijk wil: eigenaren de mogelijkheid geven hun grond te kopen. Ook CDA en D66 willen af van de verplichte erfpacht. 

Het belangrijkste onderdeel uit het collegevoorstel is het plan om de canon alleen te wijzigen op het moment van verkoop van de woning. De hoogte van de canon wordt dan bepaald aan de hand van de transactieprijs. De woningeigenaar heeft zo gedurende de gehele woonduur duidelijkheid over de hoogte van zijn canon. Bovendien is de hoogte van de erfpachtcanon voorspelbaar voor iemand die een woning wil kopen. Afkoop van een periode is niet meer mogelijk. 

VVD-raadslid Daniël van der Ree stelt het voorstel alleen te steunen als er "significante en aantoonbare voordelen – ook in financieel opzicht – voor de Amsterdamse huizenbezitters aan verbonden zijn." De VVD heeft vijf ijzeren voorwaarden gesteld aan haar toestemming. Daaronder valt ook een oplossing voor de "badkamerboete", het feit dat investeringen in de eigen woning zouden leiden tot een hogere grondprijs.

D66 wil mede daarom een onderzoek naar de mogelijkheid om de canon te baseren op de gemiddelde vierkante meterprijs in een gebied en niet op basis van de transactieprijs.

Maar bovenal wil D66 volgens woordvoerder grondzaken Marjo Visser dat huizenbezitters de keuze hebben tussen erfpacht en het kopen van de grond onder hun huis. D66 vindt het voorstel niet transparant en "minstens zo ingewikkeld als het oude systeem. Ook blijft onduidelijk hoe de waarde van de grond en van het huis zelf wordt vastgesteld. Terwijl dat nu het grootste probleem is."

Volgens Lex van Drooge van het CDA past de “verplichte erfpacht meer bij een feodale landheer dan bij een moderne hoofdstad. Het legt een onredelijke en vaak onvoorspelbare belasting op huiseigenaren." Hij wijst er op dat afschaffing incidenteel honderden miljoenen euro kan opleveren.

De consultatieronde is nu afgelopen. De gewijzigde voorwaarden van het erfpachtstelsel zijn inmiddels voor bredere inspraak vrijgegeven.

Meer info:

College doet voorstel tot verbeteringen erfpachtstelsel (Gemeente Amsterdam, 5 juni 2013

Amsterdam wijzigt erfpachtstelsel (NUL20, 22-05-2013)

 

Trefwoorden