Overslaan en naar de inhoud gaan

Belastingdienst mag geen inkomensgegevens verstrekken aan verhuurders

Image
update  15 februari

De Belastingdienst mag inkomensgegevens van huurders van sociale huurwoningen niet verstrekken aan verhuurders. Zo heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State begin februari uitgemaakt. Dat mag alleen als de verplichting tot informatieverstrekking expliciet in de wet is opgenomen. Daarvan is in de huidige wet geen sprake.

Een huurder verzette zich bij staatssecretaris van Financiën tegen de verstrekking van zijn inkomensgegevens aan de verhuurder. Volgens Wiebes is verzet niet mogelijk, omdat de Belastingdienst sinds 2013 wettelijk verplicht is om inkomensgegevens te verstrekken aan verhuurders van sociale huurwoningen om 'scheefwonen' tegen te gaan. De Raad van State is van oordeel dat een verplichting voor de Belastingdienst om inkomensgegevens te verstrekken aan verhuurders van sociale huurwoningen uitdrukkelijk en duidelijk in de wet moet staan. Zo'n expliciete wettelijke verplichting ontbreekt nu. De Belastingdienst mag gegevens die hij ontvangt daarom niet aan anderen geven.

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties verlangt van minister Blok kordaat optreden. "Huren moeten eerlijk zijn. Wie meer verdient, betaalt meer voor sociale huur. De politiek moet snel zorgen voor aanpassing van wetgeving," aldus AFWC-directeur Egbert de Vries.

Minister Blok heeft inmiddels maatregelen genomen. In de Wet Doorstroming Huurmarkt is expliciet opgenomen dat de Belastingdienst verplicht is inkomensverklaringen te verstrekken. Als deze wet ook tijdig door de Eerste Kamer wordt aangenomen, kan de Belastingdienst volgens Blok in ieder geval voor de huuraanzeggingen per 1 juli 2016 de inkomensverklaringen verstrekken.

Sinds 2013 kunnen verhuurders van sociale huurwoningen inkomensgegevens van hun huurders opvragen bij de Belastingdienst met het oog op het tegengaan van scheefwonen. Als uit de gegevens van de Belastingdienst blijkt dat huurders een te hoog inkomen hebben, mogen verhuurders hun huurprijzen extra verhogen.

Minister Blok denkt ook niet dat mensen de extra huur op grond van ten onrechte verstrekte gevens terug kunnen krijgen. Zo zei hij in de Tweede Kamer. "De uitspraak leidt niet tot een vergoedingsplicht voor Rijk of woningcorporatie. Het gaat in de uitspraak van de Raad van State vooral om het privacy-argument. Voor het idee dat scheefwoners meer moeten betalen bestaat brede steun."