Het kabinet stelt 290 miljoen euro beschikbaar om 27 bouwprojecten, met in totaal ruim 51.000 woningen, mogelijk te maken. Het gaat om een bijdrage in het kader van de Woningbouwimpuls, waar de rijksoverheid vorig jaar 1 miljard euro voor heeft toegezegd. Zonder deze subsidie zouden de woningen niet kunnen worden gebouwd omdat de bouwkosten te hoog liggen. Meer dan de helft van geplande nieuwbouw bestaat uit 'betaalbare' woningen: 14 duizend sociale huurwoningen, circa 12 duizend middenhuurwoningen en ruim 6 duizend koopwoningen onder de NHG kostengrens. In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) zijn projectaanvragen gehonoreerd van Haarlem, Amsterdam en Zaanstad.
Zes gemeenten in de MRA hebben aanvragen ingediend voor de 1e tranche van de Woningbouwimpuls-regeling. Aanvankelijk zou de minister per tranche 100 miljoen beschikbaar stellen, maar zij heeft kennelijk besloten direct meer projectvoorstellen te honoreren om de woningbouw verder te versnellen. In de MRA dienden Almere, Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Purmerend en Zaanstad plannen in voor 26.000 woningen. Wanneer al deze aanvragen zouden zijn gehonoreerd, zou de realisatie van 70 procent van de woningen binnen drie jaar in aanbouw kunnen worden genomen. De overige 30 procent wordt zonder impuls zeker niet gebouwd, meldde de MRA bij de aanvraag.
De gehonoreerde projecten zijn Sloterdijk Zuid in Amsterdam (3.713 woningen), Europaweg in Haarlem (3.802 woningen) en twee projecten in Zaandam met in totaal bijna 6 duizend woningen: Kogerveldwijk en Zaandam Centrum. In Noord-Holland vielen ook projecten in Hoorn (Poort van Hoorn, 1.045 woningen) en Alkmaar (Overstad 1.029 woningen) in de prijzen.
Voor de tweede tranche stelt de minister 225 miljoen euro beschikbaar. Gemeenten kunnen vanaf 26 oktober aanvragen indienen.