Overslaan en naar de inhoud gaan

Nominaties Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal bekend

Image

De nominaties voor de Zuiderkerkprijs en de Geurt Brinkgreve Bokaal van de gemeente Amsterdam zijn bekend. Voor de Zuiderkerkprijs zijn genomineerd PUUUR BLOK, De Tandwielenfabriek en Ravel Residence. De Tandwielenfabriek is ook genomineerd voor de renovatieprijs, samen met De Nieuwe Ooster en World of Food.

Al vele jaren reikt de gemeente Amsterdam prijzen uit voor diverse bouwprojecten. Soms komt er een prijsje bij, afhankelijk van de prioriteiten van het college, soms verdwijnt er een. Deze editie heeft nog twee prijzen, waaronder de prijs waar het allemaal mee is begonnen: De Zuiderkerkprijs, de prijs voor het beste nieuwbouwproject. Sinds enkele jaren worden daartoe ook transformatieprojecten gerekend, waardoor de transformatie van de Tandwielenfabriek voor twee prijzen kon worden.

Meer info Tandwielenfabriek

Voor de transformatie van de Tandwielenfabriek in de Nieuwmarktbuurt tot twaalf woningen tekenden de architecten Ronald Janssen en Donald Osborne; opdrachtgever is Buro Amsterdam.

Meer info PUUUR BLOK

PUUR BLOK is een nieuwbouwproject dat onderdeel is van Blok 0 in de Houthaven. De bewoners zijn vanaf de start bij het bouwproces betrokken en hebben grote keuzevrijheid gehad in woninggrootte en plattegrond. Architect is Atelier PUUUR; opdrachtgevers zijn Atelier PUUUR en Vink Bouw.

Meer info Ravel Residence

De derde genomineerde voor de Zuiderkerkprijs is het studentencomplex Ravel Residence op de Zuidas (architectenbureau OeverZaaijer; opdrachtgevers Verweij Mungra Vastgoed en Ravam). Een tijdelijk complex met 800 woningen met de allure van een permanent gebouw.

Geurt Brinkgreve Bokaal

De Geurt Brinkgreve Bokaal wordt uitgereikt aan het beste renovatieproject van dat jaar. Voor 2015 zijn naast de Tandwielenfabriek genomineerd de makeover van het Entreegebied van begraafplaats De Nieuwe Ooster (Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam; architect: Bierman Henket architecten, Karres en Brands landschapsarchitecten) en World of Food Amsterdam in Zuidoost (Opdrachtgever: Lingotto Ontwikkeling; architect: Ted Schulten architecten, Harvey Otten Architectuur).

De prijzen worden 10 december uitgereikt.