Overslaan en naar de inhoud gaan

Nu weer roep om extra kantoorlocaties

Image

Volgens de vastgoedsector dreigt een nieuwe kantorencrisis in Groot Amsterdam. Maar nu omdat er inmiddels te weinig lege kantoorruimte beschikbaar is op gewilde locaties. Dat komt door de aantrekkende economie, het succesvolle gemeentelijke transformatiebeleid en de rem die de hoofdstad heeft gezet op de uitgifte van nieuwe locaties. "In het centrum, Amsterdam-Zuid en aan de IJoevers is de leegstand al bijna nul," zegt Rudolf de Boer van vastgoedadviseur CBRE in Het Parool van vandaag. Zuidoost en Sloterdijk zullen volgens hem snel volgen.

De gemeente heeft deze ontwikkeling overigens zien aankomen. "Bruikbare kantoorruimte wordt schaars," zie transformatieregisseur Frodo Bosman in een interview met NUL20 in maart 2016. In 2015 werd een duidelijke trendbreuk zichtbaar toen de leegstand met meer dan tien procent afnam. Dat jaar nam de leegstand netto af met 200.000 m2 tot 1,1 miljoen m2. De leegstand is sindsdien verder afgenomen. Inmiddels zijn ook voorheen problematische gebieden als Riekerhaven en Sloterdijk weer in trek. En ook in Amstel III wordt er weer verhuurd. Er zijn steeds minder probleemgebieden, maar nog wel probleemgebouwen, constateerde Bosman eerder in NUL20.

CBRE pleit nu voor het opheffen van de bouwstop. Bedrijven kunnen moeilijk meer uitbreiden op gewilde locaties en de hoofdstad zou niet meer kunnen inspelen op de gunstige gevolgen van de Brexit, waarschuwde De Boer in Het Parool. Bovendien zouden de huurprijzen omhoog schieten.

Zie ook:

Kantorencrisis in Amsterdam in compleet (Het Parool, 26-01-2017)
Transformatieregisseur Frodo Bosman: bruikbare lege kantoorruimte wordt schaars (NUL20, maart 2016)