Olympiakwartier Almere krijgt hoogstedelijk karakter

08.03.10

Olympiakwartier Almere krijgt hoogstedelijk karakter

Woningcorporatie Stadgenoot heeft de ontwerpen gepresenteerd voor de 82 gebouwen van het Olympiakwartier in Almere Poort. Veertig gebouwen zijn ontworpen door twintig teams van hoofdarchitect MVDRV.

 

De overige 42 zijn gemaakt door 24 verschillende architectenbureaus uit Europa, Japan en de Verenigde Staten. In het oog springt een markante toren met verspringende gevel van Studio Gang uit Chicago. Een gebouw van het jonge Japanse bureau Bow Wow lijkt op gestapelde grachtenpanden met voorover leunende bakstenen gevels, terwijl de Duitse architect Jürgen Mayer H. een tweetal gebouwen met vloeiende lijnen heeft ontworpen.
Almere Poort moet het tweede hoogstedelijke centrum van Almere worden. De plannen voor het Olympiakwartier voorzien in de bouw van 60.000 m² werkruimten, 120.000 m² woningen (1.000 woningen), 2.000 m² commerciële voorzieningen, 1800 parkeerplaatsen en diverse openbare ruimtes. Een deel van de gebouwen is functieneutraal ontworpen. Op deze manier kan Stadgenoot de wijk aanpassen aan de behoeften van de bewoners en de groeiende stad.

 

Start bouw is afhankelijk van de financiering van het project. Die is nog niet rond, aldus bestuurder Frank Bijdendijk.
Verder wacht Stadgenoot tot het moment dat ook de omliggende gebieden in ontwikkeling gaan. Daarvoor worden plannen gemaakt door woonstichting De Key, TCN PP, AM en Amvest. Ontwikkelaar Amvest verwacht later dit jaar definitief overeenstemming te bereiken met de gemeente over de ontwikkeling van de Kustzone met drieduizend woningen, waarvan zeventig procent voor de koopsector en in totaal 70.000 m2 kantoren, horeca en detailhandel. [BP]

 

Olympialaan

Olympiaplein

 

De overige 42 zijn gemaakt door 24 verschillende architectenbureaus uit Europa, Japan en de Verenigde Staten." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS