Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook in Noord-Holland mag er voortaan ‘een straatje bij’

Image

Provinciale Staten van Noord-Holland heeft ingestemd met extra ruimte voor woningbouw in het landelijk gebied. Het verbod op kleinschalige woningbouw in het landelijk gebied van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is in het nieuwe jaar niet meer van kracht. Net als in de rest van de provincie is voortaan zowel grootschalige, als kleinschalige woningbouw mogelijk. 

Een andere belangrijke aanpassing is dat het maximale aantal woningen dat voortaan in Beschermd Provinciaal Landschap mogelijk is, per ontwikkeling op 25 woningen wordt gesteld. Met dit aantal komt de provincie onder andere tegemoet aan de wens van gemeenten om kleine (her-)ontwikkelingen mogelijk te maken in of direct grenzend aan kernen en dorpslinten. De kernkwaliteiten van deze gebieden mogen, aldus het provinciebestuur, in principe niet worden aangetast, maar voor de bouw van maximaal 25 woningen mag dit onder aanvullende voorwaarden wel. Die voorwaarden zijn op initiatief van GroenLinks nog verder aangescherpt. Ook moet bij woningbouw in Beschermd Landschap sprake zijn van 30 procent sociale woningbouw.

Met deze wijzigingen geeft gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) invulling aan zijn ambitie om meer woningbouw in kleine kernen mogelijk te maken. Hij heeft niet de illusie dat ‘een straatje erbij’ een einde maakt aan de woningnood, daarvoor is grootschalige woningbouw noodzakelijk. Maar woningtoevoegingen maken het mogelijk dat ouderen in de hun vertrouwde leefomgeving een beter passende woning vinden, doorstroming wordt bevorderd of dat jongeren hun geboortegrond niet per se hoeven te verlaten. Extra inwoners zijn bijvoorbeeld belangrijk om (winkel en sport-)voorzieningen en scholen overeind te houden. Deze beleidslijn wordt breed gesteund, ook door coalitiepartner GroenLinks.  

De verruiming van het ruimtelijk beleid is tegen het zere been van onder meer Landschap Noord-Holland. Daar bestaat de vrees dat gemeenten vanaf 2025 ruimhartig toestemming zullen geven aan ontwikkelaars en bouwers om lukraak woningen toe te voegen ten koste van het oeroude landschap.