Overslaan en naar de inhoud gaan

Openbaar Ministerie eist drie jaar cel tegen Hubert Möllenkamp

Image

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van drie jaren tegen de voormalig bestuursvoorzitter van Rochdale. Hubert Möllenkamp staat deze week terecht bij de rechtbank in Amsterdam. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Möllenkamp over een groot aantal jaren zijn leidinggevende positie bij Rochdale misbruikt om zich privé te verrijken. Het OM verwijt hem onder meer steekpenningen te hebben aangenomen. Daarnaast wordt hij verdacht van witwassen, valsheid in geschrift en belastingfraude.

De officier van justitie schetste de afgelopen dagen een ontluisterend beeld van de gedragingen van de voormalige corporatiedirecteur en zijn ex-vrouw. Möllenkamp zou zich onder meer hebben laten omkopen door Henk O. (75) van sloopbedrijf Steenkorrel. Die zou hem onder meer twee dure Mercedessen en hoge geldbedragen hebben toegestopt. Het OM gaat uit van steekpenningen van in totaal ongeveer 700.000 euro. Arie E. (66), directeur van onder meer vastgoedbedrijf Nawon, zou Möllenkamp hebben omgekocht voor ongeveer 1,35 miljoen euro. Volgens Möllenkamp ging het om leningen, maar het OM ziet het als giften en vindt omkoping daarmee bewezen. De twee voormalige zakenpartners van de ex-directeur moeten respectievelijk zeven en acht maanden de cel in, als het aan het OM ligt. Tegen de ex-echtgenote eist het OM een celstraf van drie maanden. De vrouw zou samen met haar ex-man een valse factuur hebben opgemaakt voor een bedrag van bijna 190 duizend euro.
Het Openbaar Ministerie rekent het Möllenkamp zwaar aan dat hij door zijn handelwijze doelbewust voor langere tijd misbruik heeft gemaakt van zijn positie als directeur/bestuurder van Rochdale en het vertrouwen dat de Raad van Commissarissen in hem stelde. De omvang van de omkoping is volgens het OM groot. “Möllenkamp heeft zich in zijn positie, in zijn functie als directeur dan wel als bestuurder van Rochdale, omvangrijk laten fêteren. Hij heeft het vertrouwen van de samenleving in de integriteit van woningcorporaties, en meer specifiek dat van de bewoners en medewerkers in woningcorporatie Rochdale geschaad”, aldus de officier van justitie.