Overslaan en naar de inhoud gaan

Ossel en Van Poelgeest schetsen dramatische gevolgen Regeerakkoord

Het Regeerakkoord zorgt voor een versterkte segregatie in de stad en huurwoningen die voor veel mensen onbetaalbaar worden. Dat is de strekking van de analyse die de wethouders Ossel en Van Poelgeest toestuurden aan de Raadscommissie BWK. Zij schrijven daarin dat het Regeerakkoord - hoewel "op lang niet alle punten duidelijk" aanleiding geeft tot grote zorg. "Zorg over de betaalbaarheid van het wonen in Amsterdam, over de financierbaarheid door corporaties en over segregerende effecten."

De nieuwe maximale huurgrens van 4,5 procent van de WOZ-waarde zal de betaalbaarheid van woningen volgens de wethouders flink onder druk zetten. De aangekondigde verhuurderheffing gaat een groot beslag leggen op de kasstromen van corporaties. Dit beperkt hun mogelijkheden om de huren betaalbaar te houden voor lagere inkomensgroepen. "De aanbiedingafspraken die we hebben gemaakt over het aanbod van betaalbare huurwoningen komt daarmee onder druk."
De wethouders maken zich ernstig zorgen over solvabiliteit van de corporaties. De heffing heeft grote gevolgen voor de nieuwbouwproductie, de renovatie en verduurzaming van bestaande woningen en de stedelijke vernieuwing.

De wethouders wijzen daarnaast op een aantal andere knelpunten in de huidige voorstellen. Zo kunnen studentenwoningen niet meer rendabel worden gebouwd vanwege de relatief lage WOZ-waarde van deze kleine woningen. Evenmin is het ontwikkelen van kleine huurstudio's nog rendabel in grote delen van de stad (die komen weer onder de liberaliseringsgrens, terwijl de Donnerpunten ze er eerder net boven uit tilden).

De wethouders wijzen er op dat de summiere tekst in het Regeerakkoord nog veel onduidelijkheden bevat. Bijvoorbeeld over de precieze betekenis van de liberalisatiegrens, de behandeling van scheefwoners (stijgen de huren onbeperkt door? Gaat de huur ook weer omlaag bij inkomensdaling?) en de invulling van de huursombenadering. En wat gebeurt er met huurwoningen waarvan de WOZ-waarde gaat dalen om de naam €177.333 (liberalisatiegrens). De wethouders wijzen er ook op dat de verduurzaming van huurwoningen sterk wordt afgeremd nu het puntenstelsel wordt afgeschaft. De investeringen in woningverbetering kunnen niet meer worden terugverdiend via een huurverhoging.

Wat betreft de koopmarkt verwachten de wethouders dat mede als gevolg van de afnemende hypotheekrenteaftrek de prijzen nog verder zullen dalen. Het kabinet heeft wel extra geld gereserveerd voor startersleningen. Gemeenten moeten echter de helft van elke starterslening beschikbaar stellen. De wethouders doen nog geen toezeggingen of dit geld beschikbaar komt: "Wij kijken naar de mogelijkheden voor Amsterdam."