Overslaan en naar de inhoud gaan

Precariobelasting Amsterdamse woonboten vanaf 2020 fors omhoog

Image

De precariobelasting (liggeld) voor de ongeveer 2500 woonboten in Amsterdam stijgt vanaf volgend jaar fors. Zo bleek vandaag tijdens de begrotingsbehandeling. Woonbootbewoners in Centrum, Oost, West en Zuid kunnen de grootste stijging tegemoet zien. Betalen zij nu nog minder dan zeven euro liggeld per vierkante meter per jaar, in 2020 wordt dat elf euro. Vanaf 2021 wordt dat opgetrokken tot dertien euro, bijna een verdubbeling van het huidige tarief. In Nieuw West, Noord, Zuidoost en Westpoort gaat het tarief per vierkante meter volgend jaar naar negen euro. Vanaf 2021 wordt dat elf euro.
Volgens de gemeente zijn de tarieven voor het watergebruik sinds 1995 nauwelijks gestegen, terwijl woonboten wel druk uitoefenen op de schaarse openbare ruimte in de stad. Ook is de grondprijs sindsdien wel flink omhoog gegaan. Een ander argument is dat elders in de provincie Noord-Holland een vast tarief geldt van vijftien euro per vierkante meter.
Woonbootvereniging Amsterdam sluit niet uit in beroep te gaan tegen de verhoging van de precariobelasting. Overigens kunnen huurders van woonboten met een laag inkomen kwijtschelding van de belasting aanvragen. De meeste woonboten worden echter bewoond door de eigenaren. Nieuwe ligplaatsen worden tegenwoordig in erfpacht uitgegeven.

Trefwoorden