Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Rookmelders in alle studentenwoningen Uilenstede’

Image

De gemeente Amstelveen wil dat volgend studiejaar elke woonruimte in de studentenflats op Uilenstede is uitgerust met een rookmelder.

Drie weken geleden brak er brand uit op de vierde verdieping van een studentenflat op Uilenstede. Diverse studenten moesten worden behandeld voor het inhaleren van rook. Volgens wethouder Raat beschikken niet alle studentenwooneenheden over een rookmelder. “Wij geven als gemeente topprioriteit aan brandveiligheid. Het verhuren aan bijzondere doelgroepen zoals studenten, brengt een extra maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee.” Hij verlangt van DUWO dat bij aanvang van het nieuwe studiejaar alle wooneenheden zijn uitgerust met een rookmelder, zodat de duizenden studenten daar veilig kunnen wonen. Nu zijn er alleen rookmelders op de plekken waar dat wettelijk verplicht is. “Dat vinden wij onvoldoende, zeker gezien de grootte van de complexen. Het gaat niet om het wettelijk minimum, maar om de maximale zorgplicht. Het is niet van deze tijd om studentenhuisvesting te verhuren zonder rookmelder.”

DUWO is onaangenaam verrast door de opstelling van wethouder Raat. Volgens de studentenhuisvester voldoet Uilenstede aan de eisen van het Bouwbesluit 2012. En is de plaatsing van rookmelders voorzien voor het einde van dit jaar. Vanaf 2022 zijn rookmelders in alle wooneenheden verplicht.