Overslaan en naar de inhoud gaan

De Samenwerking worstelt met verhuurderheffing

Image

De Amsterdamse Coöperatieve Woningvereeniging Samenwerking betaalt jaarlijks bijna acht ton aan verhuurderheffing. In het nieuwe beleidsplan van de vereniging wordt ingezet op snelle vermindering van het aantal woningen onder de liberaliseringsgrens. De vereniging zet ook de deur op een kier voor uitbreiding, andere manieren voor woningtoewijzing en het openstellen van het lidmaatschap.

De Samenwerking is een vereniging met ruim duizend woningen in beheer, grotendeels bestemd voor middeninkomens. Voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging is er een beleidsplan vastgesteld. En daarin draait het niet alleen meer om beheer en behoud van het woningbezit. Zo wil de vereniging serieus gaan kijken naar uitbreidingsmogelijkheden, en onderzoeken of grotere woningen kunnen worden toegewezen aan grotere huishoudens. Tot dusver wordt uitsluitend op volgorde in de wachtrij toegewezen. Het liefst zou directeur Evert Bartlema fuseren met onderhuurder Vereniging Het Nieuwe Huis, die 188 appartementen aan het Roelof Hartplein toewijst tegen een prijs die de kosten niet volledig dekt. Maar hij zegt er direct bij dat hij weinig enthousiasme verwacht bij Het Nieuwe Huis voor een samengaan. Het Nieuwe Huis verhuurt grotendeels eenkamerappartementen met gedeelde douches. De installaties zijn verouderd en er staat een flinke renovatie voor de deur. De Samenwerking zou graag zien dat een vleugel beschikbaar komt voor oudere leden die behoefte hebben aan een gelijkvloerse woning.

De Samenwerking is veel geld kwijt aan de verhuurderheffing. Dat is inderdaad een belasting met een perverse uitwerking, geeft PvdA-lid Bartlema toe. Er is een enorme financiële prikkel om huren zo snel mogelijk boven de huurtoeslaggrens te trekken om zo van de heffing af te komen. De Samenwerking wordt extra getroffen omdat de heffing is gebaseerd op de WOZ-waarde, en die ligt in de gewilde buurt in Amsterdam-Zuid gemiddeld op vier ton per woning. "Die heffing is daardoor bijna drie maandhuren per woning", aldus Bartlema.
Plan is daarom om bewoners actief te gaan benaderen of ze geen woningverbeteringen willen in ruil voor huurverhoging. In het beleidsplan is bovendien een inkomensafhankelijke huurverhoging vastgelegd. Het gros van de huren ligt tussen 550 en 880 euro per maand. Gemiddeld ligt de huur op 735 euro. De aanvangshuren liggen gemiddeld 100 euro hoger.
Het woningbezit van De Samenwerking bestaat uit 889 woningen plus de 188 appartementen van Vereniging Het Nieuwe huis. De vereniging telt 4000 leden. Alleen kinderen van bewoners kunnen op de wachtlijst komen, maar in het beleidsplan wordt vermeld dat de discussie over openstelling van het lidmaatschap weer gevoerd gaat worden. Overigens heeft de Vereniging recent wel drie woningen beschikbaar gesteld voor vluchtelingengezinnen. Het eerste Syrische gezin met vier kinderen kreeg eerder deze maand de sleutel.