Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Schip viert eeuw sociale woningbouw met excursies en exposities

Image
Het Schip viert een eeuw sociale woningbouw met excursies en exposities Dromen over Wonen. Met boeiende stadswandelingen, bustochten en exposities viert het Amsterdamse School museum Het Schip een eeuw sociale woningbouw. De evenementen zijn onderdeel van het eerste International Social Housing Festival, dat plaats heeft van 13 t/m 21 juni in Amsterdam, maar de meeste lopen ook na het festival door. 
 
Het International Social Housing Festival onderstreept met 41 evenementen – conferenties, workshops, lezingen, presentaties, films, debatten, installaties en veel meer – het nationale en internationale belang van sociale woningbouw. De slogan is dan ook: ‘Betaalbare huisvesting vandaag, betere gemeenschappen morgen’. Thema’s zijn de trek van platteland naar steden, gescheiden wijken en diverse huurderswensen. Amsterdamse School Museum Het Schip is partner van het festival met diverse evenementen, waarvan de meeste ook na het festival doorlopen. 
 
De wandeling ‘Schatten van de volkshuisvesting’ is een rondleiding langs woningcomplexen in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Met onder meer de Amsterdamse School-bouwkunst, de hofbouw aan het Zaanhof en de gemeentelijke woningbouw aan het Zaandammerplein. Vanuit dezelfde idealen kwamen diverse architecten tot verschillende inzichten over de ideale woningen voor arbeidersgezinnen. 
 
De bustocht ‘Een eeuw volkshuisvesting’ voert langs mijlpalen uit de Amsterdamse volkshuisvesting. Van een negentiende-eeuws krotje via de paleizen van de Amsterdamse School naar de moderne flats van het Nieuwe Bouwen en het Algemeen Uitbreidingsplan. De excursie toont de successen op het gebied van volkshuisvesting die door de Woningwet van 1901 vooral door woningcorporaties zijn bereikt. 
 
In het Schip zijn tijdens en na het festival diverses  exposities. ‘Dromen over wonen’ laat tien Nederlandse volkshuisvestingprojecten zien van 1884 tot 2016, die bij het ontstaan allemaal baanbrekend waren. 'Global Housing Expo' is een tentoonstelling van TU Delft over de verschillende internationale ideeën over volkshuisvesting. De installatie 'De ideale woonvorm' is een interactief project van Studio Sputnik, waarbij bezoekers hun ideale woningplattegrond kunnen ontwerpen. De expositie 'Amsterdam Arrivals' onderzoekt de invloed van migratie op Amsterdam. En uiteraard is er ook nog de vaste expositie over de Amsterdamse School. 
 
Meer informatie: www.hetschip.nl

Trefwoorden