Overslaan en naar de inhoud gaan

Tachtig betaalbare woningen voor leraren op Amsterdam IJburg 

Image

De gemeente Amsterdam stelt vijftien miljoen beschikbaar voor de realisatie van een lerarencampus op IJburg met tachtig betaalbare woningen voor leraren, zo blijkt uit de Voorjaarsnota 2024. Ondanks de duizenden woningen die jaarlijks in Amsterdam worden gebouwd, is het woningtekort volgens het college nog lang niet opgelost. Voor middengroepen zoals leraren is het daardoor moeilijk een betaalbare woning in de stad te vinden. Het lerarentekort blijft mede daardoor onverminderd hoog. Gebrek aan voldoende leerkrachten vormt volgens hen een bedreiging voor de kwaliteit van het Amsterdamse onderwijs en de kansengelijkheid van kinderen. 
Wethouder Hester van Buren van Financiën verklaarde bij de presentatie van de Voorjaarsnota dat de gemeente zich meer dan ooit blijft inzetten om het lerarentekort terug te dringen. “Voor onze kinderen willen we een goede start met het beste onderwijs. Daarom investeren we ook in een lerarencampus op IJburg om leraren aan de stad en ons onderwijs te kunnen binden.”

Ook wordt door de gemeente vijftig miljoen euro vrijgemaakt voor de energietransitie. De gemeente moet onder meer forse investeringen doen in het versterken van het elektriciteitsnetwerk. Om de uitvoering van energietransitie te versnellen, is al eerder de regie- en uitvoeringsorganisatie Energie voor de stad opgericht. De eerste tien miljoen van het gereserveerde bedrag is dit jaar reeds beschikbaar. 
Verder heeft Van Buren goed nieuws voor de bewoners van Amsterdam Noord. Om de bouw van de Oostbrug over het IJ - tussen het Javaeiland en de Noordelijke IJ-oever- dichterbij te brengen reserveert de gemeente 120 miljoen euro extra. Eerder al werd honderd miljoen euro voor de Oostbrug gereserveerd. Een deel van het extra geld wordt gebruikt voor de aanleg van wegen naar de nieuwe brug toe.