Overslaan en naar de inhoud gaan

Video PakhuisNUL20 25 juni: naar aardgasvrije wijken

Opgenomen livestream van de PakhuisNUL20-bijeenkomst van 25 juni. Die avond start met een boeiende column van Stephan Steinmetz over een weer actuele discussie waar de bemoeigrens van een sociale verhuurder mag of zelfs wel moet liggen. Deze discussie werd 100 jaar geleden ook al gevoerd door twee zwaargewichten uit de Amsterdamse volkshuisvesting: Kepler en Wibaut. Hun meningsverschil kwam tot een hoogtepunt rond Asterdorp. De column van Stephan is HIER ook terug te lézen. 
De rest van het programma stond in het teken van de energietransitie. Een geschreven verslag daarvan is hier terug te lezen: Regio Amsterdam begint warm te lopen voor energietransitie.

Programma:

De energietransitie - naar een gasloze Metropoolregio 

INTERVIEW: JOHN NEDERSTIGT

Wat doet Haarlemmermeer beter?

De gemeente Haarlemmermeer won dit voorjaar de prijs voor Meest Duurzame Gemeente (Duurzaam Bouwen Awards). Onvermoeibaar pleitbezorger van circulaire ontwikkeling, duurzaamheid en de energietransitie is wethouder John Nederstigt van D66. Wat doet Haarlemmermeer zo goed en hoe schat hij de mogelijkheden in om de woningvoorraad in de Metropoolregio in 2040 energieneutraal te krijgen.

 

MET: John Nederstigt (wethouder D66 Haarlemmermeer, portefeuillehouder duurzaamheid bij de MRA)

 


CASE

Van der Pekbuurt van het gas

MET: Pablo van der Laan

In stappen gaat de Van der Pekbuurt van het gas, te beginnen in de Gentiaanbuurt. De buurt is voorgedragen als proeftuin bij de landelijke overheid. Ymere is eigenaar van de meeste woningen in de wijk. Van der Laan beschrijft de de stand van zaken. En wat de transitie betekent voor de corporatie, huurders en particuliere eigenaren.

Pablo van der Laan is strategisch adviseur Beleid en Innovatie bij Ymere

 

HET GESPREK

De (on)mogelijkheden van de snelle energietransitie

Volgens de klimaatafspraken moet de woningvoorraad klimaatneutraal en aardgasvrij zijn in 2050. De nieuwe Amsterdamse coalitie wil die doelen zelfs al in 2040 hebben bereikt. Wat zijn realistische scenario's? In welke mate gaan en kunnen de corporaties - de grootste woningeigenaren in de metropoolregio Amsterdam - daaraan bijdragen? Welke onvermijdelijke keuzes dringen zich daarbij op?

 

MET: Birgitte de Maar (bestuurder Rochdale), Rob Haans (bestuurder de Alliantie)

CASE

MeerEnergie: warmtenet van restwarmte datacenter Science Park 

METArdine Nicolaï

Bewonerscollectief MeerEnergie wil in de wijk Middenmeer in de Watergraafsmeer een lokaal warmtenet aanleggen. Dat net wordt gevoed met de restwarmte van een groot datacenter uit het Science Park. De wijk kan daarmee de eerste grote bestaande wijk in Amsterdam worden waar bewoners van het gas kunnen afstappen. Dat zijn zo'n 5.000 woningen. Voorzitter Ardine Nicolaï licht het plan en de huidige status toe. 

Het bestuur van MeerEnergie bestaat inmiddels uit vijf personen. Voorzitter is Ardine Nicolaï.
Meer informatie: www.meerenergie.nl. Zie ook NUL20 nieuwsbericht: 
Burgerinitiatief krijgt steun van stadsdeel

Bron
AT5