Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD-wethouders willen einde aan erfpacht

VVD-wethouders willen einde aan erfpacht

Binnen het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders is een principieel meningsverschil ontstaan over het erfpachtstelsel. De VVD-wethouders Eric Wiebes en Eric van der Burg willen een einde aan erfpacht. Zij plaatsen zich daarmee lijnrecht tegenover PvdA en GroenLinks.

Amsterdam kent vanaf 1896 een erfpachtstelsel. Van PvdA en GroenLinks mag daar absoluut niet aan worden getornd. Erfpacht heeft volgens hen een gunstig effect voor heel Amsterdam en haar inwoners. De gemeente houdt als grondeigenaar zeggenschap over het gebruik van de grond en kan langs die weg ongewenste grondposities voorkomen en eventueel een bouwplicht afdwingen. Daarbij komen de inkomsten ten goede aan onderhoud en vernieuwing van de stad. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom vandaag het principe van erfpacht opnieuw bevestigd. 

De VVD wil daar principieel niet van weten. Voor hen is ‘grond in bruikleen’ niet meer van deze tijd. Reden waarom beide wethouders de uitgangspunten van het stelsel na ruim honderd jaar niet langer onderschrijven. Het meningsverschil heeft overigens geen gevolgen voor de politieke samenwerking, zo verklaart de woordvoerder van wethouder Van Poelgeest (Grondzaken). De coalitiepartners erkennen over en weer hun verschillende opvattingen.

Het collegebesluit  volgt op een uitspraak van de gemeenteraad dit voorjaar, dat het tijd is een brede discussie te voeren over het Amsterdamse erfpachtstelsel. Wel zijn PvdA en GroenLinks voorstander van een zekere modernisering. Zo wil de gemeente erfpachters en potentiële woningkopers meer duidelijkheid bieden over de toekomstige hoogte van de zogeheten canon. Ook wordt bekeken of het stelsel zodanig kan worden ingericht, dat het transformatie, particulier opdrachtgeverschap of klimaatneutraal bouwen bevordert. 

De erfpachtinkomsten zijn belangrijk voor Amsterdam. De huidige opbrengst bedraagt een kleine 80 miljoen euro per jaar. Daarvan gaat een derde deel naar het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Vanaf 2028, als verspreid over de stad eerder afgekochte rechten massaal moeten worden herzien,  zullen de inkomsten bovendien fors toenemen.[BP]

Trefwoorden