Woningproductie Zaanstad lijkt op gang te komen

26.04.19
Woningproductie Zaanstad lijkt op gang te komen
Vorige week tekende wethouder Songül Mutluer (Wonen en Bouwen) van Zaanstad een anterieure overeenkomst met Investeringsmaatschappij BS voor de ontwikkeling van De Kroon, een woongebouw met 67 koopappartementen in industriële stijl. Het complex komt op het voormalige BAM bedrijventerrein ter hoogte van de Mauritsstraat en bestaat uit vier geschakelde 'woonfabrieken' en een 'loods'.

Recent werden ook de handtekeningen gezet voor de ontwikkeling van de Tijdgeest (306 huurappartementen) en Zaanse Helden (600 huur- en koopappartementen, waarvan 160 sociale huur), beide in de wijk Zaans Hout. Daarmee lijkt Zaanstad stappen te zetten om zijn ambitie waar te maken de komende 20 jaar per jaar 1.000 woningen te bouwen.

Dat zijn er duizend per jaar, voor Zaanstad duizelingwekkende aantallen. De jaarproductie blijft sinds 2012 onder de 500 steken. Vorig jaar werden er 377 woningen toegevoegd aan de voorraad. Zaanstad staat voor een complexe opgave. Bijna alle potentiële bouwlocaties zijn transformatiegebieden op eigen grond van particuliere eigenaren. Bovendien is 'Bouwen in het groen' niet aan de orde in het Zaanse. Grootschalige nieuwbouw is voorzien op het Hembrugterrein, de Achtersluispolder en in de wijk Kogerveld.

Ontwikkeling woningvoorraad in Zaanstad

Ontwikkeling woningvoorraad Zaanstad

(klik op grafiek voor vergroting, bron CBS, bewerking NUL20)


Zie voor eerdere artikelen over nieuwbouw en gebiedsontwikkeling in Zaanstad: woningproductie in Zaanstad

Trefwoorden:

Deel

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS