Woonbond: ‘Huurders met lage inkomens zien energierekening fors stijgen'

28.09.2018
Image

Voor huurders verwacht de Woonbond in 2019 een stijging van de energierekening van gemiddeld 127 euro per jaar. Op de lange termijn loopt het effect van het klimaatbeleid nog verder op. Die stijging is voor veel huurders niet te dragen, aldus de Woonbond.

Volgens onderzoek van CE Delft kunnen huishoudens met een laag inkomen meer dan 17% van het besteedbaar inkomen kwijt zijn aan kosten voor het klimaatbeleid. Dat kunnen lagere inkomens niet dragen, meent de Woonbond. Daarom wordt een online Meldpunt Energiealarm geopend. Huurders worden opgeroepen informatie te vertrekken over de hoogte van de energierekening. Daarmee wil de Woonbond laten zien welke problemen er zijn met hoge energiekosten in sociale huurwoningen.

In 2019 stijgt de energierekening omdat de belasting op energie omhoog gaat. Dat komt vooral door de zogeheten Opslag Duurzame Energie (ODE). Daarnaast staat in het Klimaatakkoord dat vanaf 2020 een groot deel van de energiebelasting van stroom naar gas wordt verschoven. Gasverbruik wordt daarmee duurder. Dat heeft gevolgen voor huurders die in slecht geïsoleerde woningen wonen en daardoor een hele hoge gasrekening hebben. “Zij worden de dupe van dit beleid, terwijl ze zelf niet gaan over het verduurzamen van hun woning”, aldus de Woonbond in een verklaring.

De Woonbond is voorstander van financiële compensatie voor huurders met een laag inkomen die in een slecht geïsoleerde woning wonen.