Zaanstad: drie bouwprojecten met in totaal 1.600 nieuwe woningen

29.03.19
De Zaanse Helden
Zaanstad: drie bouwprojecten met in totaal 1.600 nieuwe woningen

Zaanstad werkt hard aan de bouw van nieuwe woningen. De gemeente verwacht nog dit jaar afspraken te maken met ontwikkelaars voor de bouw van in totaal 1.600 woningen. Het gaat daarbij onder meer om de bouw van 371 sociale huurwoningen.

Afgelopen week werden de eerste handtekeningen gezet voor het project De Zaanse Helden. Stebru Ontwikkeling en Impact Vastgoed realiseren op de Vrodest-locatie aan het Mahoniehout 600 koop- en huurwoningen. De appartementen variëren van 45m² tot 115 m². De ontwikkelaars investeren in een breed pallet aan duurzame maatregelen, waaronder een daktuin.

Het project De Zaanse Helden telt ook 161 sociale huurwoningen. ”Als college willen we niet alleen dat er veel gebouwd wordt, maar ook dat er genoeg sociale huurwoningen worden gebouwd. Daarover gaan we ook in gesprek met ontwikkelaars, ook bij al lopende projecten. Met succes. In De Zaanse Helden was oorspronkelijk geen sociale huur opgenomen”, zo verklaart wethouder Songül Mutluer.

Verder verwacht de gemeente komende maand met ontwikkelaar Roodvoet een overeenkomst te sluiten voor het nabijgelegen project De Tijdgeest aan het Ebbehout. Het voormalige kantoor van Achmea wordt gesloopt. Hier komen zo’n 306 vrije sector huurwoningen, waarvan driekwart in het middeldure segment met huurprijzen tussen 720 en 971 euro per maand. ”Vooral naar dit type huurwoningen is in Zaanstad veel vraag. De Tijdgeest voorziet daarmee in de behoefte van vooral starters en één- en tweepersoonshuishoudens”, aldus de wethouder.

Voor later dit jaar staat de ontwikkeling van de Houthavenkade met 700 woningen op stapel. Het woonprogramma is gevarieerd en telt 210 sociale huurwoningen, waarvan een deel niet duurder mag zijn dan 417 euro per maand. Dit zijn kleine appartementen voor starters met een bescheiden inkomen. Daarmee wil de gemeente inspelen op de grote vraag naar jongerenwoningen. Daarnaast gaat het om 140 middeldure huurwoningen (maximaal 971 euro per maand). Voor deze huurwoningen zijn eveneens afspraken gemaakt over de maximale huurstijging. De rest van het project bestaat uit woningen voor de vrije sector.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS