Overslaan en naar de inhoud gaan

152 nieuwe sociale huurwoningen bij Waterlandplein in Amsterdam Noord

Image

Stadgenoot heeft het startschot gegeven voor het laatste grootschalige vernieuwingsproject in de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam Noord. Op de zogenoemde Kubus/Katrijplocatie worden 152 sociale huurwoningen en meer dan honderd koopwoningen gebouwd. Door de nieuwbouw op de hoek van de Werengouw en de Katrijpstraat wordt de wijk gevarieerder, aldus de corporatie. Er komen woningen voor jongeren, gezinnen en ouderen. Ook zijn er woningen voor huurders die extra ondersteuning nodig hebben; samen met Stichting Woonvoorzieningen Ambulant Plus krijgt een ‘caring community’ gestalte. 

“Doordat we verschillende soorten woningen neerzetten dragen we bij aan een gemengde buurt, waar elke Amsterdammer zich thuis voelt. Wij willen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen in de maatschappij. Dit start met een goede woning, in een prettige, leefbare buurt”, aldus Egbert Dekker, directeur Vastgoed en Ontwikkeling van Stadgenoot.

De 105 koopwoningen worden ontwikkeld door bouwbedrijf De Nijs; de verkoop van de tweede fase van dit project start nog deze maand. Het door Moke Architecten ontworpen complex Kubus-Katrijp bestaat uit bouwblokken in de vorm van twee haken met erbovenop een paar torens. Aan de kant van het Waterlandplein komt op de kop een woontoren van zestien woonlagen. “Dit is een groot project, gericht op veel verschillende doelgroepen. Dat is wat een stad kan, en zou moeten zijn: verschillende mensen, van allerlei inkomensgroepen, die prettig met elkaar samenleven – naast en boven elkaar”, zo verklaart architect Ludo Grooteman. De oplevering staat gepland voor eind 2025.

De grootschalige vernieuwing van de Waterlandpleinbuurt is een gezamenlijk project van drie Amsterdamse corporaties. Eerder investeerden Ymere en Rochdale ook al flink in de buurt. Het nieuwe winkelcentrum aan het Waterlandplein dateert uit 2011.