Overslaan en naar de inhoud gaan

170 bewoners Jacob Geelbuurt naar nieuwbouwcomplex De Jacoba

Image

Woningcorporatie de Alliantie heeft de verhuizing van 170 bewoners uit de Jacob Geelbuurt naar het nieuwe woningcomplex De Jacoba in Amsterdam Nieuw-West afgerond. Het markeert een belangrijke mijlpaal in de transformatie van de buurt. Met de verhuizing wordt de herhuisvesting van in totaal vierhonderd bewoners afgerond. 

Veel bewoners zijn afkomstig uit de laatste nog te slopen woningen in de Jacob Geelbuurt. Sinds 2016 werkt de Alliantie aan de vernieuwing van de buurt. Het resultaat is dat maar liefst 312 huurwoningen zijn gerenoveerd en verduurzaamd. Ook zijn er al  - naar ontwerp van Geurst & Schulze architecten - 338 nieuwe woningen gebouwd. Na afbraak van verouderd corporatiebezit worden vanaf dit jaar nog eens 232 nieuwe woningen toegevoegd. Straks hebben bijna alle ruim negenhonderd woningen in de buurt energielabel A. Ook wordt meer dan zeventig procent van de woningen gasloos.

Van de al gesloopte gebouwen zijn drie gekleurde tegeltableaus van kunstenaar Leo Braat (1908 – 1982) bewaard gebleven. De Alliantie zorgt ook voor de herhuisvesting van deze drie kunstwerken.  De eerste is teruggeplaatst in de gevel van woongebouw De Jacoba.