Overslaan en naar de inhoud gaan

ABC Planontwikkeling koopt Hembrugterrein Zaandam voor de bouw van duizend woningen

Image
update 09 januari 11.15 uur
ABC Planontwikkeling koopt het Hembrugterrein in Zaandam voor 41 miljoen euro. De projectontwikkelaar bracht het hoogste bod uit. Het gebied wordt de komende jaren herontwikkeld voor wonen en werken. Op het terrein komen ongeveer duizend woningen, waarvan twintig procent in de sociale sector. Daarnaast komen er bedrijven, winkels en kantoren. Het bestaande bos wordt overgedaan aan de gemeente en  moet toegankelijk worden voor het publiek. Binnen tien jaar moet de herontwikkeling zijn afgerond.
 
ABC Planontwikkeling koopt dertig hectare, inclusief tientallen monumentale gebouwen. Vooral op de westflank van het terrein is ruimte voor nieuwe woningbouw. Naast sociale woningbouw is sprake van de bouw van huur- en koopwoningen in verschillende groottes en prijsklassen. In het winnende plan is volgens het Rijksvastgoedbedrijf sprake van een mooi evenwicht. Behoud van het monumentale en  groene karakter van het terrein en de bestaande gebouwen wordt gecombineerd met nieuwe woningbouw en mogelijkheden voor bedrijvigheid, recreatie en horeca. Er wordt volgens het Rijksvastgoedbedrijf sterk verbinding gezocht met de Metropoolregio Amsterdam en met Zaandam. De resterende twaalf hectare betreft vooral bos. Het Rijk is daarover in gesprek met de gemeente Zaanstad. Bedoeling is het kleibos over te doen aan de gemeente en op termijn toegankelijk te maken voor het publiek.
 
Het Rijksvastgoedbedrijf maakte afgelopen najaar al bekend dat zes partijen waren doorgedrongen tot de laatste ronde voor de aankoop van het terrein. AM, BPD Ontwikkeling en VORM Ontwikkeling, Damse Ontwikkel Combinatie met Diederendirrix en Atelier Kempe-Thill, The Good Life Development Fund en Van der Leij Bouwbedrijven hebben nu het nakijken. Wethouder Dennis Straat van ruimtelijke ordening is blij met de nieuwe eigenaar. "Ik ben blij dat we met ABC Planonwikkeling een nieuwe partner hebben gevonden. Het Hembrugterrein is voor Zaanstad een belangrijk gebied. We zijn trots op onze historie, maar ook ambitieus met de kansen die er liggen om van het Hembrugterrein het mooiste project van Nederland te maken."
 
Het Hembrugterrein is in 1897 ontwikkeld en werd gebruikt voor fabricage voor wapens en munitie, voor verdediging en bevoorrading. Het was het hart van de Stelling van Amsterdam (nu UNESCO-werelderfgoed) en tot de eeuwwisseling in gebruik voor de militaire industrie. Op het bosrijke terrein bevinden zich vijftig rijks- en gemeentemonumenten en vele andere sporen van de industriële geschiedenis. De afgelopen jaren ontwikkelde het Rijksvastgoedbedrijf het gebied tot een terrein voor creatieve ondernemers. De monumentale gebouwen zijn geschikt te maken voor wonen of werken, het bos zal straks het groene hart van de ontwikkeling vormen.
 
Relevante links:
Interview met Marcel Loosen van ABC Planontwikkeling (NUL20, 10 januari 2018)
Fotoreportage uit juni 2017: Hembrugterrein