De gemeente Amsterdam scherpt de energie-eisen voor nieuwbouwwoningen aan. Volgens het college worden daardoor woningen gebouwd die klaar zijn voor de klimaatneutrale toekomst.
Op 1 januari 2021 is de landelijke EPC-regeling (Energie Prestatie Coëfficiënt) vervangen door de nieuwe normering BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Amsterdam vond die nieuwe normering niet ver genoeg gaan en kwam met een 'Amsterdamse BENG'. Dat leidde tot bezwaren van bouwende partijen: bovenwettelijke eisen maken bouwen alleen maar duurder en ingewikkelder.
Het voorstel dat nu voor ligt, is tot stand gekomen na consultatie van ontwikkelaars, bouwers en woningcorporaties. In welke mate de Amsterdamse BENG-eisen als gevolg daarvan zijn aangepast is niet duidelijk. Amsterdam kondigde wel al een (tijdelijke) verlaging van de grondprijzen voor middeldure huurwoningen aan ter compensatie van de hoge duurzaamheidsambities.
Corporaties hebben de toezegging gekregen dat ze de hogere bouwkosten krijgen gecompenseerd. Wethouder Marieke van Doorninck wil er zo voor zorgen dat hogere bouwkosten niet leiden tot minder sociale nieuwbouw. “Een hoog comfort en een lage energierekening: dat is hoe wij huizen willen bouwen in Amsterdam. Door nu de lat hoog te leggen voorkomen we dat ook nieuwbouwwoningen gerenoveerd moeten worden om alsnog de klimaatambities van de stad en van Nederland te halen.”
Woningen die voldoen aan de extra eisen zijn uitstekend geïsoleerd en zullen vaak voorzien zijn van driedubbel glas. Ze maken gebruik van zoveel mogelijk duurzame warmte en hebben zonnepanelen op het dak.
De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het voorstel. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de Omgevingswet in werking treedt. Op dat moment kan de gemeente de aangescherpte energie-eisen opnemen in het Omgevingsplan. De Omgevingswet treedt naar verwachting op 1 juli 2022 in werking. Het streven is dat de aangescherpte eisen ingaan per 1 januari 2023.