Amsterdam sluit 120 illegale hotels

11.09.13
Amsterdam sluit 120 illegale hotels

Amsterdam heeft dit jaar al 120 illegale hotels gesloten. Aan de 47 uitbaters is bijna een half miljoen euro aan boetes opgelegd, zo blijkt uit een overzicht van stadsdeel Amsterdam-Centrum.
Illegale hotels in woningen vormen volgens het stadsdeel een probleem dat zich met name in het centrum van Amsterdam manifesteert. Het gaat hierbij om geluidsoverlast van feestende toeristen in panden die niet als hotel zijn gebouwd. Ook zijn er klachten over dronken, brallende en kotsende toeristen in woonpanden. Diverse straten dreigen te ‘ontvolken' door de vestiging van illegale hotels. Daarnaast is er vaak sprake van overtreding van de brandveiligheidsvoorschriften.
Naast acute problemen rond brandveiligheid en leefbaarheid worden woningen aan de woningvoorraad onttrokken en voor veel geld aan toeristen verhuurd. Deze zeer lucratieve vorm van hotelverhuur maakt dat er volgens het stadsdeel steeds minder woningaanbod is voor gewone woningzoekenden, terwijl de wachttijd voor een woning al erg lang is. Dit is in Amsterdam met een groot tekort aan woningen een ernstige overtreding. Woningcorporaties komen steeds vaker hun sociale huurwoningen tegen als illegaal hotel op toeristensites.

Deel

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS