Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Cohen opent stadswijk Overhoeks

Burgemeester Cohen opent stadswijk Overhoeks

Overhoeks

Burgemeester Cohen opende woensdag 16 december 2009 officieel de nieuwe stadswijk Overhoeks met de overhandiging van het boek 'Het mysterie Overhoeks' aan de eerste bewoners. Overhoeks op de noordelijke IJ-oever dankt zijn naam aan markante Shell-toren. De nieuwe wijk moet een levendige en eigenzinnige wijk met een mix van wonen, werken, vrije tijd en cultuur. Met de nieuwe dure koop- en huurwoningen die er worden gebouwd, komt er volgens stadsdeelvoorzitter Rob Post een nieuw type, welgestelde, bewoner in Amsterdam Noord. 
Opvallend is de uitgestrekte groenstrook aan het IJ, waardoor er voor het eerst een groene publieke oever in Amsterdam komt. Daar grenst ook het nieuwe Filmmuseum aan. De eerste palen zijn daarvoor deze zomer geslagen  en het museum gaat naar verwachting eind 2011 open.
Voor ondernemers komt er plaats in inspirerend erfgoed of bijzondere nieuwbouw. Shell heeft in Overhoeks het Shell Technology Centre Amsterdam gerealiseerd, een mondiaal onderzoekscentrum voor 1.300 onderzoekers. Het partnership Overhoeks bestaat uit zeven partijen, die nauw samenwerken aan de realisatie van Overhoeks: ING Real Estate Development, Ymere, Vesteda, projectbureau Noordwaarts, stadsdeel Amsterdam-Noord, Shell en het Filmmuseum. Het gebied wordt ontwikkeld door de Ontwikkelcombinatie Overhoeks, bestaande uit ING Real Estate Development en Ymere. 
Er staan 2200 woningen gepland. Momenteel worden er woningen in "het residentieel kwartier". In een latere fase staat de  'Strip' gepland, woontorens in het verlengde van de Shell-toren. Stadsdeelvoorzitter Rob Post liet doorschemeren dat de plannen daarvoor als gevolg van de crisis voorlopig in de ijskast zijn gezet.

Meer informatie: www.overhoeks.nl.