Coronacrisis heeft tot dusver beperkt effect op de woningmarkt

09.07.2020
Image

Het coronavirus lijkt tot dusver geen grote gevolgen te hebben voor de woningmarkt. Wel werden er in het tweede kwartaal meer woningen te koop gezet en nam het aantal transacties toe. Zo blijkt uit de kwartaalcijfers van de NVM. Voorzitter Onno Hoes: "Er komen weliswaar minder kijkers op een woning af, maar zij die komen kijken, zijn serieuze kijkers. De krapte op de markt, in combinatie met een piek in de aanmeldingen van nieuwe woningen, leidt juist tot toename van de verkopen." Er zijn wel de eerste tekenen van een kentering, zoals de toename van het aanbod. En in Amsterdam werden veel minder woningen verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder (-13%). Maar veel Amsterdamse woningen worden nog altijd boven de vraagprijs verkocht. 

"Wij zien dat het aanbod in de regio Amsterdam toeneemt. De verkopen worden naar voren gehaald. In het hogere prijssegment ontstond een kortstondig dipje, er was minder vraag, maar dit herstelt zich op dit moment snel," aldus Jerry Wijnen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam. Het totale woningaanbod steeg in de regio Amsterdam met 2,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Woningen stonden in de regio Amsterdam in het tweede kwartaal zelfs nog korter te koop dan een jaar geleden: gemiddeld 28 dagen, tegenover gemiddeld 35 dagen een jaar eerder. De transactieprijs bedraagt gemiddeld 475.000 euro. Dat is ten opzichte van het eerste kwartaal een daling van 3 procent. Dat komt vooral omdat veel (kleinere) appartementen van eigenaar wisselen: de transactieprijs per m² is juist gestegen met 3 procent en komt gemiddeld op 5.574 euro per m².

Amsterdam

De regio Amsterdam bestaat uit de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Abcoude. MVA-makelaars verkochten in de hoofdstad zelf het tweede kwartaal wel veel minder woningen dan een jaar eerder: 1.670 woningen (onder voorbehoud), een daling van 13 procent. Met name in Centrum (-34%) en Zuid (-11%) werden veel minder woningen verkocht, terwijl het aanbod in de hoofdstad flink toenam. Er worden vooral veel meer appartementen te koop gezet (+64% tov 2e kwartaal 2019).
De transactieprijs bedraagt gemiddeld 468.637 euro, een stijging van 3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De transactieprijs per m² is vergeleken met het vorige kwartaal met 7 procent gestegen en komt gemiddeld op 5.909 euro per m². "De meeste woningen zijn verkocht boven de vraagprijs. Dit heeft nog steeds te maken met het geringe aanbod", aldus Wijnen. 
Het totale woningaanbod in de hoofdstad is gestegen naar 2.000 woningen (+4%) met een gemiddelde vraagprijs van 452.441 euro. De MVA-makelaars verkochten in het tweede kwartaal 1.921 woningen. Opvallend is dat vooral in het westen van de hoofdstad het aanbod toenam:  Amsterdam Nieuw-West +8 procent en stadsdeel West +10 procent. Een verklaring daarvoor geeft de NVM niet.

 

Trefwoorden