Overslaan en naar de inhoud gaan
Seniorenhuisvesting nieuwe stijl

Het bejaardenhuis bestaat al een tijd niet meer. Senioren worden geacht zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Alleen als het echt niet meer gaat kunnen zij terecht in het verpleegtehuis. De nieuwe zelfstandigheid van senioren leidt tot een nieuwe vraag naar woningen die zijn afgestemd op de (wensen van de) oude dag. Zowel individueel als collectief en zowel in het gereguleerde segment als in de vrije sector. In dit dossier aandacht voor (behoefte aan) seniorenhuisvesting, doorstroming en nieuwe huisvestingsvormen voor senioren. Kijk ook bij trefwoord seniorenhuisvesting.

  • De Alliantie Ontwikkeling ontwikkelt in de Plantage en Sniepbuurt in Diemen een ‘woonhof’ voor actieve senioren die graag zelfstandig willen wonen, maar dan wel in een omgeving willen leven waar de bewoners naar elkaar omkijken. Het Rietschuurhof wordt een gebouw van drie verdiepingen met 45 huurwoningen. De ouderenwoningen worden allemaal in het sociale en het middeldure segment verhuurd. De bewoners delen een grote groene tuin.
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Amsterdam ontvangt een subsidie van 1,5 miljoen euro voor het initiatief Lang Leven Thuisflats & Buurten. De subsidie wordt toegekend door het ministerie van VWS. Met de subsidie kan de gemeente investeren in onafhankelijke ‘Langer Thuiscoaches’, die vragen en behoeften van bewoners koppelen aan het aanbod van corporaties, zorg- en welzijnspartijen. Ook gebruikt de gemeente het geld voor activiteiten die de gezondheid, het welzijn en de participatie van bewoners bevorderen.
    Nieuwsartikel

  • Ook in 'new town' Almere is sprake van vergrijzing. Bewoners van Waterwijk hebben daarom eerder via een burgerinitiatief gepleit voor de bouw van meer seniorenwoningen. Ze willen namelijk graag in de wijk blijven wonen. Met de bouw van seniorencomplex Leeghwaterhof komt de Alliantie hieraan tegemoet. Het recent opgeleverde complex bestaat uit 56 appartementen. Op de woningen is de regeling Bouwen voor de Buurt van toepassing. Bewoners uit Waterwijk, ouder dan 55 jaar, kregen daardoor…
    Nieuwsartikel

  • Met Stadsveteraan 020 in het Amstelkwartier is Amsterdam in één klap 145 sociale huurwoningen voor senioren rijker. Huurwoningen met een plus, want het gebouw kent allerlei plekken waar de stadsveteranen activiteiten gaan organiseren. Nieuw zijn ook de Friendswoningen voor 55-plussers, een concept dat nog niet stormloopt maar waarin Woonzorg Nederland écht gelooft.
    Achtergrondartikel

  • De gemeente Amsterdam wil samen met woningcorporaties de komende jaren nog ongeveer twintig zogeheten ‘Lang Leven Thuisflats’ realiseren; woningcomplexen die geschikt zijn om zorgbehoevende (hoog-)bejaarden langer zelfstandig thuis te laten wonen. Er zijn er nu negen. Het gaat om bestaande complexen met sociale huurwoningen die door bouwkundige aanpassingen geschikt worden gemaakt voor zorg aan huis. Ook zal in deze complexen een vast team van zorg- en welzijnsmedewerkers aanwezig zijn.
    Nieuwsartikel

  • Het klassieke bejaardenhuis is - tot veler opluchting - verdwenen. Maar het resultaat, het scheiden van wonen en zorg, heeft wel een gat nagelaten in het woonaanbod. Er blijkt behoefte aan tussenvormen die onder de noemer vallen van 'samen maar wel zelfstandig'. De ontwikkeling van nieuwe typen 'geclusterde woonconcepten' begint op gang te komen.
    Achtergrondartikel

  • Het klassieke bejaardenhuis is - tot veler opluchting - verdwenen. Maar het resultaat, het scheiden van wonen en zorg, heeft wel een gat nagelaten in het woonaanbod. Er blijkt behoefte aan tussenvormen die onder de noemer vallen van 'samen maar wel zelfstandig'. De ontwikkeling van nieuwe typen 'geclusterde woonconcepten' begint op gang te komen.
    Achtergrondartikel

  • Er bestaat een grote variëteit aan (initiatieven voor) geclusterde woonvoorzieningen voor senioren. Al deze concepten bevinden zich in het gebied tussen het eerdere 'thuis' en het verpleeghuis. Alle woonvormen onder de noemer 'geclusterd wonen' hebben naast een zelfstandige woning minimaal een of meerdere gedeelde voorzieningen. Van een gedeelde (dak)tuin tot een gemeenschappelijke fitnessruimte, café of keuken.
    Achtergrondartikel

  • In de zomer van 2024 hoopt wooncoöperatie De BinnenHaven met de bouw van haar eigentijdse hofje te kunnen beginnen. Met de negentig sociale en vrijesectorhuurwoningen in Almere-Haven willen de bewoners zo lang mogelijk regie over hun eigen leven houden. Nadat de gemeenteraad in september zijn fiat gaf aan een experimentele grondprijsberekening, zijn alle ogen nu gericht op de banken voor de financiering van het project.
    Achtergrondartikel