Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgerinitiatief in Almeerse Waterwijk leidt tot bouw seniorenwoningen

Image

Ook in 'new town' Almere is sprake van vergrijzing. Bewoners van Waterwijk hebben daarom eerder via een burgerinitiatief gepleit voor de bouw van meer seniorenwoningen. Ze willen namelijk graag in de wijk blijven wonen. Met de bouw van seniorencomplex Leeghwaterhof komt de Alliantie hieraan tegemoet. Het recent opgeleverde complex bestaat uit 56 appartementen. Op de woningen is de regeling Bouwen voor de Buurt van toepassing. Bewoners uit Waterwijk, ouder dan 55 jaar, kregen daardoor voorrang bij de toewijzing.

Leeghwaterhof heeft een gezamenlijke ontmoetingsruimte met terras. Daar kunnen activiteiten en bijeenkomsten voor en door bewoners plaatsvinden. Veel activiteiten zullen ook toegankelijk zijn voor direct omwonenden, zodat er ook verbinding met de buurt ontstaat. Insteek is dat bewoners zelf activiteiten organiseren, maar er wel ondersteuning door een professional van De Schoor. Regiodirecteur Koen Westhoff van de Alliantie:“ Blijvend contact met elkaar houden is een grote opgave voor ouderen. Wij willen dat stimuleren en faciliteren. We denken dat dit ook bijdraagt aan gemeenschapsgevoel."

De 56 appartementen zijn verdeeld over twee gebouwen. Deze zijn met elkaar verbonden via een fietsenberging en een gemeenschappelijke tuin. Beide gebouwen zijn voorzien van een lift. De woningen zijn niet aangepast. Leeghwaterhof is geen zorgcomplex, bewoners moeten hier zelfstandig kunnen functioneren. 

Landelijke prioriteit: geclusterde woonvormen

De bouw van geclusterde seniorenhuisvesting, zoals Leeghwaterhof, is een belangrijk element van het nationale programma Wonen en zorg van ouderen. Over twintig jaar is het aantal 65+’ers met meer dan 40 procent toegenomen. Het aantal 80+’ers neemt nog sterker toe. Naar schatting zijn er in 2040 1,6 miljoen mensen die 80 jaar of ouder zijn, twee keer zoveel als nu.

Van de 900.000 woningen die tot en met 2030 nodig zijn om de woningschaarste op te lossen, zouden er daarom minstens 290.000 geschikt moeten zijn voor ouderen: 170.000 nultredenwoningen, 80.000 geclusterde woonvormen en 40.000 verpleegzorgplekken. Zowel nieuwbouw als transformate van bestaande bouw moet hiervoor worden benut.