Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
De nieuwe ontwikkelaars
Nieuwe ontwikkelaars: zes vragen aan Wonam
"Wij bouwen huurwoningen voor young professionals"
De nieuwe ontwikkelaars
In de ruimtelijke ontwikkeling van de stad doen nieuwe partijen hun intrede. NUL20 vraagt de komende nummers een aantal nieuwkomers naar hun plan voor Amsterdam. De aftrap is aan Robert Kohsiek, één van de partners in woningbouworganisatie Wonam. Hij legde zich eerder toe op het initiëren van vastgoedinvesteringen bij MeesPierson en PingProperties. Zijn collega vermogensbeheerder Carolyn van Duijvendijk-Koster werkte eerder bij DTZ Zadelhoff. Ze hebben beiden een stevig netwerk binnen de groep van vermogende families in Nederland.

Wat bouwt Wonam?
“Wij maken aantrekkelijke 2/3-kamer appartementen van 60 tot 90 m2 met  goede voorzieningen en voldoende buitenruimte. Voor een huurprijs van 700 tot 1100 euro. Dat doen we zowel binnen als buiten de Ring. Er wordt op dit moment gebouwd aan King en Queen, twee complexen met in totaal tweehonderd woningen in het Oranjekwartier in Nieuw-West. Volgend jaar start de bouw van Square (110 woningen) aan de rand van de Rivierenbuurt (Kop Zuidas). Ook zijn we betrokken bij de planvorming voor locatie Ertskade (100 tot 150 woningen - nvdr.) in het Oostelijk Havengebied. Verder zijn we geïnteresseerd in het gebied Houthavens. De gemeente organiseert dit jaar nog een tender.”

Voor wie?
“We richten ons op de young professionals die een nette woning zoeken. We praten via onze  online community Woontank en in live-sessies intensief met deze groep. Bij hen bestaat een stabiele vraag naar huurwoningen. Zij willen niet vastzitten aan een koopwoning, maar deze groep verlangt wel voldoende comfort. Een ‘plug and play’-woning. Daarom zorgen we voor een aangeklede badkamer. We bieden Wifi. In Square plaatsen we zelfs vaste kasten, maar een dure parkeergarage hoeven ze niet.”

Alleen in Amsterdam?
”Ja. Bij bouwprojecten zijn ontzettend veel partijen betrokken. Dat vraagt een stevige focus, anders lukt het niet tot goede producten te komen. Voor ons is een tweekamerwoning van circa 60 m2 het minimumformaat. Het is denkbaar dat we op enig moment appartementen maken met twee grote slaapkamers waar twee singles kunnen wonen, maar de bouw van kleine studio’s laten we graag aan een ander over. Onze investeerders zijn daar niet happig op. Zij willen alleen echte woningen met minimaal één aparte slaapkamer bezitten.”
 
Waar komt het geld vandaan?
“Een aantal vermogende families wil een deel van hun actieve vermogen investeren in ons vastgoed. Zo investeren drie families in King en Queen, ons eerste project. Wij zetten de gebouwen neer en zorgen voor het beheer. Dat is wel belangrijk. Onze investeerders vinden het prettig dat zij een partij hebben die zowel de ontwikkeling als de exploitatie voor zijn rekening neemt.”
 
Wat is het exploitatiemodel?
“Bij King en Queen denken we over een periode van tien jaar een gemiddeld exploitatierendement van circa 7 procent te kunnen realiseren. Het gaat bij onze investeerders om langdurig bezit. Ik zie geen drive om weer te verkopen. Zij hebben zich daarover in elk geval niet vooraf uitgesproken.”
 
Hoe verloopt de samenwerking met de gemeente?
“De gemeente ziet ook dat er andere tijden zijn aangebroken. De grondprijs voor middeldure huurwoningen is aangepast. En woningbouwregisseur Bob van der Zande doet ongelofelijk zijn best nieuwe partijen voor de stad te interesseren.”

Bert Pots
Trefwoord